Podcastek és videók

Keresett kifejezés:   tortenettudomany (összes találat: 4) Keresés törlése

2022. március 30. Mindennapi kollaboráció és a mikrotörténet-írás lehetőségei

Horváth Sándor, a Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa "Mindennapi kollaboráció és a mikrotörténet-írás lehetőségei" címmel tartott előadást. Az előadásból Horváth Sándor Feljelentés - Egy ügynök mindennapjai című könyvének kutatástörténetét ismerhettük meg.

2016. április 14. A repülő egyetem professzora - Szabó Miklós portréja

A Történelmi KávéháZ 2016. áprilisi rendezvényén levéltárunk munkatársa, Köbel Szilvia Szabó Miklós történész életét, szakmai és politikai pályafutását ismertette, különös hangsúllyal kitérve az állambiztonsági megfigyelésére, melynek dokumentumai nálunk találhatók.

2016. június 9. Nagy Imre hívéből Kádár csapatkapitánya - Fehér Lajos pályája 1956 után

Papp István előadásában nem gazdaságtörténeti áttekintésre, nem a termelőszövetkezeti világ bemutatására vállalkozik, hanem egy hús-vér ember, egy izgalmas és nagyon ellentmondásos politikai életút felvázolására törekszik. Vajon zaklatott és töredezett, vagy nagyon is következetes és egyenes vonalú volt Fehér Lajos életpályája?

2018. március 8. 1989-es események Romániában: forradalom vagy valami más?

Bandi István előadása rövid történeti áttekintést nyújt a Ceauşescu-korszak utolsó napjairól és a kivégzés utáni néhány napról, körüljárva a terrorista-, és az idegen hatalmak beavatkozásával kapcsolatos jelenségeket, és a román erőszakszervek szerepét az említett eseményekben. A Bukarestben lemészárolt terrorelhárító egységek (USLA) története rávilágít, hogy mi volt, vagy mivé vált a decemberi történelmi pillanat.

1