Podcastek és videók

2015. május 14. Mi? Mennyi? Az állambiztonsági ügynökhálózat fogalma, létszáma és összetétele, 1957–1989

Ügynök. Besúgó. Vamzer. Tégla. Spicli. Kém. Áruló. Spion. Informátor. Az államszocialista diktatúra titkosrendőrsége kapcsán rendre felbukkanó kifejezések, amelyek ugyanarra a dologra vonatkoznak: az állambiztonság munkáját szervezetszerű titkos együttműködés keretében segítő személyekre. Takács Tibor előadásában az állambiztonsági ügynökhálózat egyszerű kutatási témaként jelenik meg: a tárgy pontos lehatárolását, a fogalmak pontos meghatározását követően a forrásokról, és azon belül is egyetlen forrástípusról beszél, Méghozzá a hálózat létszámára és összetételére vonatkozó iratokról.

2015. április 9. A Nemzetközi Újságíró Szervezet és a MÚOSZ

Milyen titkosszolgálati feladatokat kapott a MÚOSZ és hogyan töltötte be a rá osztott szerepet? Borvendég Zsuzsanna előadásában erre keresi a választ, miközben – levéltári dokumentumokra támaszkodva – egy olyan oldalát is bemutatja a Kádár-kori újságírásnak, amely eddig tabunak számított.

2015. március 12. A magyar katonai hírszerzés 1945 utáni megszervezése

A Honvédelmi Minisztérium Katona Politikai Osztálya, Csoportfőnöksége, majd Katonai Elhárító Főcsoportfőnöksége – ismertebb nevén a „Katpol” – az egyik meghatározó szereplője volt hazánk 1945 és 1950 közötti történelmének. Dávid Ferenc előadása a katonai hírszerzés második világháború utáni történetének egy rövid, de annál érdekesebb időszakát öleli fel, ahol a tevékenység megindítása viszonylag korán, 1945 nyarán vette kezdetét.

2015. február 12. A Stasi operatív csoportja Magyarországon 1964 - 1990

Slachta Krisztina előadásában részletesen bemutatja a Stasi által - az itteni keletnémet állampolgárokból - szervezett saját hálózat működtetését és működését.

2014. november 13. Müllerék mosodája, avagy harc egy vegytisztítóüzem körül

Tóth Eszter előadásában egy család, Müller Ede és Müller Edéné ügyén keresztül mutatja be a számonkérés-elszámoltatás intézményeinek működését: hogyan próbálták meg használni és kihasználni a korszak szereplői az új hatalom által kijelölt kereteket, illetve milyen szerepet játszott a politika a háború utáni társadalmi konfliktusokban.

2014. szeptember 11. "Parasztügynökök” – Informátorok a falusi társadalom és az állambiztonság szorításában

A hagyományos megítélés szerint az ügynökök kifejezetten negatív megítélés alá esnek, szinte mindmáig hordozzák a Kádár-korszak szimbolikus terhét. Papp István előadásában árnyalni szeretné ezt a képet egy eddig kevéssé kutatott terület, a mezőgazdasági szabotázs-elhárítás bemutatásával.

... 14 15 16 17 18 ...