Podcastek és videók

2013. október 10. Célszemély a Látóhatáron - Vámos Imre beszervezésének története

Milyen módszereket használt a magyarországi állambiztonság az emigránsok megkörnyékezésére? Miért volt annyira fontos Vámos Imre személye, hogy olyan hosszú időn keresztül érdemesnek tartották foglalkozni vele? Valóban elérték-e a kívánt célt Vámos beszervezésével? Borvendég Zsuzsanna előadásában ezekre a kérdésekre keresi a választ, miközben ismertet egy izgalmas, fordulatokban gazdag történetet, amelyben egyaránt találkozhatunk példamutató emberi helytállással, besúgással és árulással, valamint a hatalom kicsinyes és kegyetlen bosszújával.

2013. szeptember 26. Elmaradt katarzis, avagy a múlt feldolgozásának jogi lehetőségei

Szilágyi Péter egyetemi tanár, Zsidai Ágnes hab. egyetemi docens, Cserni János bíró, PhD-hallgató előadásukban bemutatják, hogy az igazságtétel felemásságának, a katarzis elmaradásának kérdése jelentős részben összefügg a Magyarországon békés, kompromisszumos formában lezajlott rendszerváltás társadalmi, politikai, jogi feltételeivel, a szocialista múlt legitimitásának és legalitásának, a kontinuitás vagy diszkontinuitás paradoxonjaival.

2013. szeptember 13. A megbízottak, avagy a láthatatlan légió

Az állambiztonsági megbízottak a korabeli értékelések szerint "nagyon jó munkát végeztek" - mondta Kónyáné Kutrucz Katalin, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgató-helyettese.

2013. április 19. Menekülés az emigrációba

A Történelmi KávéháZ áprilisi rendezvényén Petrás Éva tartott előadást Menekülés az emigrációba címmel.

2013. április 11. Kihagyott helyzetek - magyar-szovjet válogatott labdarúgó-mérkőzések és a magyar állambiztonság

Takács Tibor előadásában kizárólag az állambiztonságnak a magyar--szovjet meccsek kapcsán kifejtett tevékenységét mutatja be, vagyis kihagy jó pár helyzetet azzal, hogy a párt- vagy a sportvezetés iratait figyelmen kívül hagyja. Ám talán így is kiderül, az eddig jobbára a legfelső állami és pártvezetés szintjén, esetleg az állambiztonsági vagy gazdasági területen vizsgált magyar--szovjet kapcsolatok kutatásában még mennyi a mindezidáig kihagyott, értékesítésre váró helyzet.

2013. március 14. Az önálló irodalmi lapkezdemények sorsa a Kádár-korszakban

Szőnyei Tamás előadásában a falba ütközött lapok sorsát mutatja be, külön hangsúllyal azon, hogy információival és intézkedéseivel miként járult hozzá ellehetetlenítésükhöz az állambiztonsági szolgálat.

... 16 17 18 19 20