Célszemély a Látóhatáron - Vámos Imre beszervezésének története

Videó 2013. október 10.
Célszemély a Látóhatáron - Vámos Imre beszervezésének története

Milyen módszereket használt a magyarországi állambiztonság az emigránsok megkörnyékezésére? Miért volt annyira fontos Vámos Imre személye, hogy olyan hosszú időn keresztül érdemesnek tartották foglalkozni vele? Valóban elérték-e a kívánt célt Vámos beszervezésével? Borvendég Zsuzsanna előadásában ezekre a kérdésekre keresi a választ, miközben ismertet egy izgalmas, fordulatokban gazdag történetet, amelyben egyaránt találkozhatunk példamutató emberi helytállással, besúgással és árulással, valamint a hatalom kicsinyes és kegyetlen bosszújával.

A magyarországi politikai rendőrségnek kiemelt feladata volt a negyvenes évek végétől, hogy az egyre népesebb magyar emigrációt figyelemmel kísérje, lehetőségei szerint bomlassza, vagy éppen saját céljaira használja fel. Farkas Vladimir az Államvédelmi Hatóság hírszerzésének vezetője szerint, kezdetben az egyik legfontosabb céljuk a Szabad Európa Rádió szerkesztőségébe való beépülés volt. Még el sem kezdte a SZER a magyar nyelvű adásait sugározni, de a hírszerzés már figyelte az alakuló munkatársi gárdát, igyekezett olyan személyeket találni, akik hajlandónak mutatkozhatnak az együttműködésre. Az egyik lehetséges célpont Vámos Imre volt.

Vámos Imre a Nemzeti Parasztpárt tagjaként választotta az emigráns életet 1948-ban. Barátaival 1950 novemberében útjára indították a Látóhatár című irodalmi és közéleti folyóiratot, amely hamarosan a magyar emigráció történetének legtekintélyesebb lapjává vált. Vámos Imre a Látóhatár főszerkesztőjeként és az 1951 októberétől induló magyar nyelvű rádió munkatársaként különösen alkalmasnak tűnt arra, hogy információkat szolgáltasson az ÁVH hírszerzői számára a száműzetésben élő hangadó politikusokról. Nem meglepő tehát, hogy az állambiztonság már a folyóirat első számának megjelenése után akciók sorozatát indította el a szerkesztő beszervezése érdekében. Hosszú évekig teljesen eredménytelen maradt a kísérlet, a szerv mégsem adta fel az elképzeléseit. A sorozatos kudarcok újabb és újabb ötletek megvalósítására sarkallták az államvédelem vezetőit, mintegy felsorakoztatva a korabeli hírszerzés módszereinek csaknem teljes tárházát. Tíz év elteltével hirtelen sikerrel jártak. Vámos Imre -- nem kevés juttatás fejében -- hajlandó volt eleget tenni a politikai rendőrség, végső soron pedig a Magyar Szocialista Munkáspárt vezetősége kívánságainak.

Fotó: Fortepan / Fortepan