Az "impexek" kora

Videó 2018. május 10.
Az "impexek" kora

Hogyan dolgozott a magyar műszaki-tudományos hírszerzés? Hogyan asszisztált mindehhez a Nyugat, és milyen nemzetközi pénzügyi köröket kell sejtenünk a rendszer mögött? Ezekre a kérdésekre is választ ad Borvendég Zsuzsanna előadása, és egy konkrét külkereskedelmi vállalat, a Mineralimpex tevékenységén keresztül bemutatja, miképpen működött a gyakorlatban ez a pénzszivattyú.

A hatvanas években megerősödött Magyarországon egy – általam külkereskedelmi lobbinak nevezett – gazdasági érdekcsoport, amely a külkereskedelem fontosabb szereplőiből, egyes pénzügyi körök képviselőiből és titkosszolgálati emberekből állt. Ez a lobbi jelentős befolyással bírt a politikai döntéshozatalra is, és tagjai 1972-re elérték, hogy megszülessen egy olyan jogszabályi háttér, amely lehetőséget teremtett a külkereskedelmi vállalatok számára, hogy a nyugati világban cégeket alapítsanak.

Az így létrejött vegyesvállalatok felhasználásával a hetvenes–nyolcvanas években kiépítettek egy offshore jellegű céghálózatot a kapitalista Nyugaton. Ez a céghálózat egyrészt belépett a nyugati kommunista pártok vállalatainak helyére, és magához vonta azokat az összegeket, amelyeket indirekt pártfinanszírozás formájában juttattak el a blokk országai a testvérpártokhoz, másrészt hamar gyakorlattá vált, hogy a nyereséges külkereskedelmi üzleteket kiszervezték ezekhez az offshore cégekhez, a profitot pedig kint tartották. Hatalmas károkat okoztak a népgazdaságnak, dollár százmilliók úsztak ki az országból, miközben az eladósodás egyik legfontosabb okozója éppen a külkereskedelmi mérleg állandó hiánya volt. A céghálózat komoly ideológiai védelmet élvezett, hiszen rajtuk keresztül szállították a magyar titkosszolgálatok az embargós műszaki berendezéseket, alkatrészeket a szovjet blokkba. A nyolcvanas évekre az embargós csatornák többsége Magyarországon át vezetett, hazánk a technológiai transzfer egyik legfontosabb láncszeme lett.

Hogyan alakult ki ez a szisztéma? Kik voltak a működtetői és haszonélvezői? Milyen nagyságrendű visszaélésekre kell gondolnunk? Hogyan dolgozott a magyar műszaki-tudományos hírszerzés? Hogyan asszisztált mindehhez a Nyugat, és milyen nemzetközi pénzügyi köröket kell sejtenünk a rendszer mögött? Ezekre a kérdésekre is igyekszem választ adni az előadás során, és egy konkrét külkereskedelmi vállalat, a Mineralimpex tevékenységén keresztül mutatom be, miképpen működött a gyakorlatban ez a pénzszivattyú. Az említett vállalat működésén keresztül azt is megtudhatjuk, hogyan játszotta ki az Amerikai Egyesült Államok a saját maga által Irán ellen bevezetett embargót Magyarország segítségével, hogyan szállították az iráni olajat az Egyesült Államokba, hatalmas veszteséget okozva Magyarországnak, és óriási nyereséget termelve a háttérben álló pénzügyi köröknek.