Hírek, információk

Levéltárpedagógiai workshop és továbbképzés az ÁBTL-ben

A Magyar Levéltárosok Egyesülete felkérésére Levéltárunk 2024. február 23-án „Hét levéltár – hét középiskolai foglalkozás a történelem különböző korszakaiból” címmel levéltárpedagógiai workshopot szervez.

Tervezett program:

11.00-14.00: Levéltárpedagógiai foglalkozások

BEVETÍTÉS: ERNA - Az állambiztonság hálójában

Egy szövevényes kémtörténettel folytatódik Bevetítés filmklubunk: ERNA egy huszadik századi élettörténeten keresztül nyújt bepillantást a társadalom és az állambiztonság működésébe.

Az ERNA 1944-ben egy német hírszerző iskolában kezdődik Bécsben, majd a háború után közel tíz évig tartó Gulag-rabsággal folytatódik. 1955 tavaszán Vorosilov egyéni kegyelmével szabadul az akkor még csak 28 éves lány. Az 1956-os forradalom idején, férjével, a volt Gulag-rab Cs. Györggyel disszidálni próbálnak, de elfogják őket a határon, és mindkettőjüket börtönbe zárják. Ekkor kerülnek a titkosszolgálat látókörébe. A hatvanas évek végére ERNA és Cs. György házassága megromlik, és az asszony feljelenti férjét az állambiztonsági hatóságnál.

Kinyílt a Cziffra-dosszié

Hiánypótló időszaki kiállítás mutatja be a Cziffra György állambiztonsági megfigyelésével kapcsolatos iratokat. A tárlatot február 14-én Balázs János, a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetője és Cseh Gergő Bendegúz, Levéltárunk főigazgatója nyitották meg.

A kiállítás megnyitóján Balázs János kiemelte: „kilencedik éve azért rendezzük meg a fesztivált, hogy hazánknak Cziffra György egy ikonikus alakja legyen. Nemcsak mint zeneművész, hanem mint egy igaz, hű magyar ember, aki annak ellenére, hogy valóban életének szebbik felét nem a hazájában töltötte el, soha nem tagadta meg gyökereit, és mindig is magyar zeneművészként képviselte a világot”.

PODCAST: Globális versenyfutás vadászgépekkel és sörrel

Milyen szerepe volt a közel-keleti államok felfegyverzésében Csehszlovákiának és Magyarországnak? Mennyire volt meghatározó a Szovjetunió a régióban? Miért kereskedett volna Horthy Miklós a közel-keleti országokkal?

Izraeli-palesztin konfliktusról, hidegháborús fegyverkereskedelemről és a cseh ipar máig élő közel-keleti és afrikai reneszánszáról Krajcsír Lukács Vadászgépektől a sörökig című könyve kapcsán beszélgetett Pócs Nándor a szerzővel és Prantner Zoltán történésszel.

Álláspályázat - Ügyviteli munkatárs

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára

a különleges jogállású szervekről és az általuk foglalkoztatottak jogállásáról szóló 2019. évi CVII. törvény 27. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet az

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára
Titkárságra

ügyviteli munkatárs

álláshely betöltésére

A közszolgálati jogviszony időtartama:

határozatlan idejű közszolgálati jogviszony

Foglalkoztatás jellege:

Teljes munkaidő

A munkavégzés helye:

1067 Budapest, Eötvös utca 7.

PODCAST: Illegalitás és polgárháború csokoládéval

Milyen szerepet játszik a terror a forradalmakban? Kik küzdöttek a hatalomért az orosz polgárháborúban? Rendszerkritika vagy propaganda? A szovjet hatalom kiépüléséről és a hatalmon élő marxizmus-kommunizmus megoldhatatlan problémáiról Alekszandr Taraszov-Rogyionov Csokoládé című regénye kapcsán Szokolay Domokossal, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága történészével beszélgetett Pócs Nándor.

PODCAST: A kommunizmus öröksége Lengyelországban

Mennyire felemás a szembenézés a kommuznista múlttal Lengyelországban? Milyen eszközökkel dolgozott a lengyel állambiztonság? Hiteles-e a Nem hagytak nyomokat című film?

Lengyel történelmi filmekről, Andrzej Vajda munkásságáról és aktuálpolitikai párhuzamokról beszélgetett decemberi filmklubunk után Pócs Nándor Mitrovits Miklós és Kollár János történészekkel.

PODCAST: A marslakók és az állambiztonság

Miért hívták marslakóknak az Egyesült Államokba kivándorolt tudósokat?  Tényleg a dualizmus kori oktatás sikere, hogy ennyi híres magyar kutatót ismerünk a korszakban? Mit akart tőlük a magyar állambiztonság? Miért pont ez a négy portré került a könyvbe?

Oldalak