Hírek

Keresett kifejezés:   kenyszermunka (összes találat: 12) Keresés törlése

2023. szeptember 18. Nem búcsúzunk Recsktől

Bár a recski látogatóközpont megépítése a jelenlegi gazdasági helyzetben távoli álomnak tűnik csak, mindent meg fogunk tenni, hogy a helyszín továbbra is a nemzeti emlékezet méltó része maradhasson – mondta el levéltárunk főigazgatója, Cseh Gergő Bendegúz szeptember 11-én, az egykori kényszermunkatábor 70 évvel ezelőtti bezárása alkalmából tartott megemlékezésen.

2024. február 16. Kinyílt a Cziffra-dosszié

Hiánypótló időszaki kiállítás mutatja be a Cziffra György állambiztonsági megfigyelésével kapcsolatos iratokat. A tárlatot február 14-én Balázs János, a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetője és Cseh Gergő Bendegúz, Levéltárunk főigazgatója nyitották meg.

2022. május 2. Májustól ismét látogatható a levéltár kiállítása a recski emlékhelyen

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára és Recsk Nagyközség Önkormányzata közötti együttműködési megállapodás alapján, 2022. május 1. és 2022. november 15. között ismét látogatható a Levéltár „Recsk – kényszermunkatáborok, 1950–1953” című kiállítása.

2017. június 15. A történeti levéltárba kerülhetnek a titkosszolgálati szalagok

Az Országgyűlés csütörtöki döntése értelmében az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába (ÁBTL) kerülhetnek a rendszerváltás előtt működött állambiztonsági szolgálatoknál keletkezett titkosszolgálati mágnesszalagok, valamint a rendszerváltás utáni nemzetbiztonsági szolgálatoknál keletkezett, minősített adattartalmat rögzítő, maradandó értékű iratok.

2012. október 4. Lezsák Sándor: anyagilag is meg kell becsülni a történeti levéltárat

Lezsák Sándor szerint az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁBTL) a költségvetésében is meg kell jelennie az intézmény megbecsülésének, s ezért a mostani kétharmados parlamenti többségnek is mindent meg kell tennie.

2021. november 30. Orbán Balázs: a recski kényszermunkatábor a kommunizmus szimbóluma

A recski kényszermunkatábor a kommunizmus szimbóluma, emlékét meg kell őriznünk, hogy figyelmeztesse a következő generációkat is a szabadság fontosságára - erről beszélt Orbán Balázs a Recski Nemzeti Emlékpark tervpályázatának eredményhirdetésén Budapesten kedden.

1 2