Hírek

Keresett kifejezés:   leveltar (összes találat: 136) Keresés törlése

2023. október 27. Berlinben tanácskoztak a titkosrendőrségi iratokat őrző kelet-európai levéltárak

A Titkosrendőrségi Iratok Kezeléséért Felelős Állami Hatóságok Európai Hálózatának (röviden: Network) szokásos éves összejövetelét október 16-18. között, a Bundesarchiv szervezésében Berlinben tartották. A „15 years of European Network – New Tasks, new strategies” című tanácskozáson levéltárunkat Cseh Gergő Bendegúz főigazgató és Papp István, a Tudományos Főosztály vezetője képviselték.

2023. szeptember 20. Együttműködési megállapodást kötöttünk a moldovai Nemzeti Levéltári Ügynökséggel

Együttműködési megállapodást kötött az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) és a moldovai Nemzeti Levéltári Ügynökség (Agentiei Nationale a Arhivelor, ANA) dokumentumok egymás rendelkezésére bocsátásáról. A megállapodást Cseh Gergő Bendegúz, az ÁBTL főigazgatója és Igor Casu, az ANA vezetője szerdán írta alá Budapesten.

2023. november 9. Podcastben mutatjuk be az állambiztonsági múlt történeteit

Kémhatás címmel indít podcastot levéltárunk: az első, Ügynökök, besúgók és hálózati személyek címet viselőt epizódban főigazgatónk, Cseh Gergő Bendegúz és Takács Tibor történész segítségével próbálunk válaszokat adni a közéletet évtizedek óta foglalkoztató ügynökkérdés problémáira.

2023. október 27. 1953: tudományos konferencia a „fordulat évéről”

2023. október 25-én "1953 – Sztálin halott" címmel rendeztünk tudományos konferenciát Levéltárunkban.

2023. szeptember 20. Kiállítással emlékezünk jövőre Cziffra György és az állambiztonság kapcsolatára

Mit rejt a Cziffra-dosszié? címmel 2024. február 14-én nyílik kiállítás Levéltárunkban azokból a dokumentumokból, amelyeket a zongoraművészről az állambiztonság tartott nyilván.

2023. szeptember 18. Több száz látogató a Kulturális Örökség Napjain

Több, mint négyszáz látogatót fogadtunk két nap alatt Levéltárunkban a Kulturális Örökség Napjai hétvégéjén. Az érdeklődők megismerhették épületünk történetét, raktársétán fedezhették fel az itt őrzött iratokat és akár kipróbálhatták a könyvtárunkban berendezett szabadulószobát is.

1 2 3 ...