Együttműködési megállapodást kötöttünk a moldovai Nemzeti Levéltári Ügynökséggel

2023. szeptember 20. Együttműködési megállapodást kötöttünk a moldovai Nemzeti Levéltári Ügynökséggel

Együttműködési megállapodást kötött az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) és a moldovai Nemzeti Levéltári Ügynökség (Agentiei Nationale a Arhivelor, ANA) dokumentumok egymás rendelkezésére bocsátásáról. A megállapodást Cseh Gergő Bendegúz, az ÁBTL főigazgatója és Igor Casu, az ANA vezetője szerdán írta alá Budapesten.

Az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára létrehozásáról szóló 2003. évi III törvény 2017-es módosításával a törvényalkotó új feladatot jelölt ki a Levéltár részére: ezek szerint az ÁBTL feltárja, nyilvántartja és gyűjti, illetve másolatban beszerzi a magyar vonatkozású külföldi állambiztonsági anyagokat. A cél érdekében együttműködési megállapodást kötöttünk korábban többek közt a Szekuritáté Irattárait Vizsgáló Országos Tanáccsal (CNSAS) és Ukrajna Biztonsági Szolgálatával (SBU) is.

2022-ben a Moldovai Köztársaság megkapta a tagjelölti státuszt az Európai Uniótól, így számára is belátható közelségbe került az EU-csatlakozás. Az ezzel párhuzamosan zajló társadalmi átalakulások részeként a moldovai levéltárak is megnyitották kapuikat a nagyközönség előtt, illetve intenzív nemzetközi kapcsolatépítésbe kezdtek. Így tett az ANA (Agenției Naționale a Arhivelor – Nemzeti Levéltári Ügynökség) is, amelyhez idén kerültek át a Moldáv Szovjet Szocialista Köztársaság (Republica Sovietică Socialistă Moldovenească) területén működő titkosszolgálati szervek, illetve erőszakszervezetek tevékenységének megismerését lehetővé tevő iratok.

Az ÁBTL, a már említett törvényi kötelezettség mellett, helyszíni feltáró munka révén magyar vonatkozású iratállományra bukkant ezen dossziékban, amelyekben főleg az 1944-45-ben elhurcolt magyar állampolgárok anyagait őrzik. Az irategyüttesben, jelenlegi tudásunk szerint, több ezer olyan magyar személy anyaga található, aki Chișinău második világháború utáni újjáépítésében vehetett részt, illetve itt lelhetők fel a később kivégzett magyarok KGB-s vizsgálati iratai is. Ezen anyagok nélkülözhetetlen forrásnak számítanak a korabeli erőszakos cselekmények megismeréséhez, illetve a Szovjetunióba hurcolt magyarok sorsának pontos megállapításához.

A megállapodás emellett a jövőben előkerült dossziékra is vonatkozik, hiszen az ANA folyamatosan vesz át iratokat a jelenlegi iratmegőrzőtől, a Moldovai Köztársaság Hírszerző és Biztonsági Szolgálatától (Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova).