Hírek

Keresett kifejezés:   ugynok (összes találat: 30) Keresés törlése

2023. szeptember 20. Együttműködési megállapodást kötöttünk a moldovai Nemzeti Levéltári Ügynökséggel

Együttműködési megállapodást kötött az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) és a moldovai Nemzeti Levéltári Ügynökség (Agentiei Nationale a Arhivelor, ANA) dokumentumok egymás rendelkezésére bocsátásáról. A megállapodást Cseh Gergő Bendegúz, az ÁBTL főigazgatója és Igor Casu, az ANA vezetője szerdán írta alá Budapesten.

2023. november 9. Podcastben mutatjuk be az állambiztonsági múlt történeteit

Kémhatás címmel indít podcastot levéltárunk: az első, Ügynökök, besúgók és hálózati személyek címet viselőt epizódban főigazgatónk, Cseh Gergő Bendegúz és Takács Tibor történész segítségével próbálunk válaszokat adni a közéletet évtizedek óta foglalkoztató ügynökkérdés problémáira.

2023. szeptember 18. Több száz látogató a Kulturális Örökség Napjain

Több, mint négyszáz látogatót fogadtunk két nap alatt Levéltárunkban a Kulturális Örökség Napjai hétvégéjén. Az érdeklődők megismerhették épületünk történetét, raktársétán fedezhették fel az itt őrzött iratokat és akár kipróbálhatták a könyvtárunkban berendezett szabadulószobát is.

2023. március 8. Először jelent meg angol nyelven a Betekintő

A kommunista szakszolgálatok működésének jobb megismertetésében a levéltár hivatalos folyóirata, a Betekintő is elévülhetetlen érdemeket szerzett. Emiatt döntöttünk úgy, hogy évente egyszer angol számot jelentetünk meg, ennek első példányát adjuk közre a 2022/4. számunkkal. Ezúttal az 1980-as évek ellenzéki mozgalmaihoz kapcsolódó írásokból válogattunk.

2017. március 6. NEB: kerüljenek a Történeti Levéltárba a mágnesszalagok

Átkerülnének az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába (ÁBTL) az 1990 előtti állambiztonsági szervek mágnesszalagokon őrzött adatai, és - lehetőség szerint - a titkos minősítésüket is feloldanák a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) javaslata szerint. A NEB a szalagok vizsgálatáról szóló jelentését hétfőn hozta nyilvánosságra a honlapján.

2015. október 4. NEB: a mágnesszalagok nem az ügynöklistát tartalmazzák

A mágnesszalagok nem a pártállami diktatúra ügynökeinek teljes listáját tartalmazzák, ezektől önmagukban nem várható az állambiztonsági múlt teljes körű feltárása - mondta Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) elnöke az MTI-nek azzal kapcsolatban, hogy megkezdték az 1970-es és 1980-as évekbeli titkosszolgálati adatbázisok kutatását.

1 2 3 ...