Hírek

2023. június 6. Áldokumentumfilm az álhírek és a propaganda ellen

Mennyiben segítheti egy áldokumentumfilm vagy épp egy propagandafilm a történelem és a saját élethelyzetünk jobb megértését? A Bevetítés filmklub májusi rendezvényén Halmos Ádám filmrendezővel, Rainer M. János és Krahulcsán Zsolt történészekkel ezekről is beszélgettünk a Nemzeti Trip és az Így történt című filmek kapcsán.

2023. május 19. A levéltári szakterület a nemzet emlékezete, történelmi memóriája

A levéltári szakterület nem kevesebbet tudhat magáénak, mint a nemzet emlékezetét, történelmi memóriáját - mondta Závogyán Magdolna, a kultúráért felelős államtitkár csütörtökön a Magyar Levéltárak Vezetőinek Tanácsa (MLVT) éves vándorgyűlésén, a Lakitelek Népfőiskolán.

2023. május 10. Levéltárunkban járt az EU Történeti Levéltárának igazgatója

Május 9-én levéltárunkba látogatott az Európai Unió Történeti Levéltárának igazgatója, Dieter Schlenker, akit a Habsburg Ottó Alapítvány munkatársai, Fejérdy Gergely és Kocsev Bence kísértek el.

2023. május 8. Zenészek a hatalom árnyékában

Egy tematikusan szerkesztett, mellébeszélésekkel teli alkotás mutatja be az 1981-es tatai tanácskozást, ahol az sem volt teljesen világos, hogy mi a résztvevők célja - derült ki a Bevetítés filmklub április rendezvényén, ahol a Sok húron pendülnek című filmről Menyhárt Jenő zenésszel és Takács Tibor történésszel beszélgettünk.

2023. május 4. Határokon innen és túl - megjelent a Betekintő legújabb száma

Magyar anarchisták, kárpátaljai reformátusok és egy 1945-ös merénylet részletei: megjelent a Betekintő, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára negyedéves tudományos folyóiratának idei első száma.

2023. május 2. 1953: Stalin’s Death and Beyond - Call for Papers

Issue 2023/4 of Betekintő looks back on the year 1953. It was in March of that year that Stalin, the party and state leader of the Soviet Union, died, which, along with Khrushchev’s victory, sparked political and social upheavals in all countries of the Socialist Bloc, and influenced the development of world politics.

... 4 5 6 7 8 ...