Hírek

2023. május 8. Zenészek a hatalom árnyékában

Egy tematikusan szerkesztett, mellébeszélésekkel teli alkotás mutatja be az 1981-es tatai tanácskozást, ahol az sem volt teljesen világos, hogy mi a résztvevők célja - derült ki a Bevetítés filmklub április rendezvényén, ahol a Sok húron pendülnek című filmről Menyhárt Jenő zenésszel és Takács Tibor történésszel beszélgettünk.

2023. május 4. Határokon innen és túl - megjelent a Betekintő legújabb száma

Magyar anarchisták, kárpátaljai reformátusok és egy 1945-ös merénylet részletei: megjelent a Betekintő, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára negyedéves tudományos folyóiratának idei első száma.

2023. május 2. 1953: Stalin’s Death and Beyond - Call for Papers

Issue 2023/4 of Betekintő looks back on the year 1953. It was in March of that year that Stalin, the party and state leader of the Soviet Union, died, which, along with Khrushchev’s victory, sparked political and social upheavals in all countries of the Socialist Bloc, and influenced the development of world politics.

2023. április 4. A túszdráma, aminek csak áldozatai voltak

Bár az 1973-ban Balassagyarmaton történtek nem feltétlen hitelesen jelennek meg a Túsztörténet című filmben, és a hatóságok is mindent megtettek, hogy kezeljék a helyzetet, a drámai öt nap több évtizedes traumát okozott mindenki számára – derült ki az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára Bevetítés filmklubjának legújabb kerekasztal beszélgetésén.

2023. március 20. A Habsburg Ottót megfigyelők nyomában

2022. március 20-án Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója és dr. Cseh Gergő Bendegúz, Levéltárunk főigazgatója együttműködési megállapodást írt alá.

2023. március 14. Legyen a Betekintő következő számának szerzője!

A Betekintő 2023/3-as lapszáma a második világháború utáni magyarországi zsidóság történetével foglalkozik.

... 4 5 6 7 8 ...