A III/III-as állomány tisztjeinek listája a hvg.hu-n

2005. március 4. A III/III-as állomány tisztjeinek listája a hvg.hu-n

A Heti Világgazdaság internetes oldalán (hvg.hu) pénteken közölte a Belügyminisztérium III/III-as főcsoportfőnöksége 1989-es tiszti állományának névsorát és rangfokozatait. Burány Sándor (MSZP) közölte: sajnálja, hogy a múlt tisztázása listák versenyévé vált, és arra kéri a levéltár munkatársait soron kívül tegyék lehetővé a listákon hírbe hozott emberek számára múltjuk tisztázást.

A lista 206 tiszt nevét és rendfokozatát tartalmazza és a hvg.hu szerint a nevek több, nagy példányszámban megjelenő újságban, könyvben, sőt tankönyvben is megjelentek már, többek között Kiszely Gábor Állambiztonság (1956-1990) című, több kiadást megélt könyvében. A közlő hivatkozik az adatvédelmi törvényre, amely szerint, ha az adatokat állami vagy szolgálati titokká nyilvánítják, nem szabad kiadni és publikálni őket. Csakhogy a Dunagate-botrány nyomán 15 éve, jogutód nélkül felszámolt III/III. iratai 1995 óta nem titkosak többé. Emellett az Alkotmánybíróság 60/1994. (XII. 24.) határozata leszögezte, hogy a nemzetbiztonsági érdekre a III/III. Csoportfőnökséggel kapcsolatban nem lehet hivatkozni - olvasható a hvg.hu-n.

A publikáló internetes lap szerint az általuk közölt központi állománylista valószínűleg 1989 második feléből származik. A listából kiderül, hogy külön alosztály foglalkozott a "római katolikus egyházzal szembeni" elhárítással, de külön alosztályt hoztak létre a "protestáns és más egyházak", a radikális ellenzék, a szakadár kommunisták, valamint a népi/nemzeti ellenzék megfigyelésére. Az oldalon megtalálható a források listája is - 1999 és 2003 között megjelent tanulmányok, illetve könyvek - amelyek alapján a most közölt névsort összeállították.

(MTI)