A történeti levéltár munkájával ismerkedett az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága

2011. június 7. A történeti levéltár munkájával ismerkedett az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának tevékenységéről tájékozódott az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága kedden a bizottság kihelyezett ülésén, a levéltár budapesti épületében.

A levéltár működéséről Cseh Gergő Bendegúz, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁBLT) főosztályvezető-helyettese adott részletes tájékoztatást, a mintegy négymillió kilométernyi iratanyag és a 7,2 millióra becsült mikrofilm tárolásáról, feldolgozásáról és a kutatás lehetőségeiről. A történész hangsúlyozta, hogy a levéltár igyekszik minél jobban kihasználni a számítástechnika nyújtotta lehetőségeket, folyamatosan digitalizálják a hatalmas adatanyagot, és munkájukról tájékozódni lehet a www.ablt.hu weboldalon. Évek óta sikeresen működik internetes tudományos folyóiratuk a www.betekinto.hu honlapon - tette hozzá.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai ezt követően kérdéseket tettek fel a levéltár működéséről, a levéltári munka során a személyiségi jogok érvényesüléséről és arról, hogyan tudják az állampolgárok minél teljesebben megismerni a levéltár segítségével a rendszerváltás előtti évtizedek történelmét. Ezekre a kérdésekre Gyarmati György, az intézmény főigazgatója és helyettese, Kutrucz Katalin válaszolt, hangsúlyozva, hogy a levéltár minden esetben az intézmény működését és a kutatás lehetőségét szabályozó jogszabályok szerint jár el.

A nemzetbiztonsági bizottság április 5-i ülésén tárgyalta az ÁBTL 2010. évi tevékenységéről szóló beszámolót, és támogatásáról biztosította a levéltár munkáját. A testület fideszes képviselői akkor kezdeményezték a kihelyezett bizottsági ülés megtartását a levéltárban.

(MTI)