A történeti levéltár feldolgozta az örökölt restanciát

2004. február 24. A történeti levéltár feldolgozta az örökölt restanciát

A történeti levéltár tetemes restanciát örökölt elődjétől, a történeti hivataltól, ennek feldolgozását sikeresen hajtotta végre 2003 áprilisi megalakulása óta - mondta a levéltár főigazgatója kedden, Budapesten.

Az áprilisban működni kezdő történeti levéltár "tetemes restanciát" örökölt elődjétől mind elintézetlen állampolgári kérelmeket - mintegy 1200 darabot -, mind pedig a kutatók által rendelt mintegy 60 ezer oldalnyi fénymásolatot. "Az öröklött restanciák ledolgozása az év folyamán megtörtént (...), az összesen több mint százezernyi kiadott fénymásolat azt jelentette, hogy átlagosan több mint 500 oldalt kellett minden munkanapon elkészítenünk" - közölte sajtótájékoztatóján Gyarmati György. A főigazgató elmondta: az állampolgári kérelmek tekintetében 35 százalékos "találati aránnyal" dolgoznak, amelyet véleménye szerint az okoz, hogy "a letűnt korszakot túlélők közül sokkal többen vélik, hogy őket megfigyelték, mint amennyi adat ténylegesen fennmaradt".

A levéltár úgy döntött, hogy ezután prioritást élvez az iratfeltárás és iratfeldolgozás az iratszolgáltatással szemben annak érdekében, hogy minél több állampolgári név és kutatást segítő tárgyszó legyen az adatbázisban, mert ez lényegesen megkönnyíti a keresést - mondta. A főigazgató közölte: a levéltár tudományos kutatást segítő számítógépes adatbázisa már 2003 végétől hozzáférhetővé vált a kutatók számára, s ebben több mint 150 ezer dossziéhoz és egyéb levéltári egységhez rendelten találhatnak információt.

Cseh Gergő Bendegúz, a levéltár informatikai vezetője kérdésre válaszolva hozzátette: ha a jogi adatvédelmi kérdéseket tisztázták, akkor a számítógépes adatbázis bizonyos részét akár az interneten is elérhetővé lehetne tenni.

Gyarmati György elmondta: májusban kezdődnek meg a levéltár átalakítási munkálatai, amelynek során bővítik a raktárhelyiségeket és a munkatereket is, mert másképpen nem rendezhető a beérkező irattömeg. Nem tervezik, hogy az átépítés alatt korlátozzák a kutatást.

(MTI)