Könyvújdonság az 1979–1989-es szovjet–afgán háborúról

2024. április 15. Könyvújdonság az 1979–1989-es szovjet–afgán háborúról

Hiánypótló szakkönyv jelent meg a Zrínyi Kiadó gondozásában: Ion Xenofontov moldovai történész professzor Az afganisztáni háború (1979–1989) című könyvét Levéltárunk munkatársa, Bandi István fordította magyarra. A mű a szovjet–afgán háború világát tárja fel az érdeklődők számára, mégpedig "alulnézetből", azaz az odaküldött katonák szempontjából.

A könyv a Moldovai Szovjet Szocialista Köztársaság veteránjainak visszaemlékezései alapján mutatja be azt az afganisztáni háborút. Az oral history szabályai szerint készített interjúk – közel 150, háborút megjárt moldovai veteránnal készített hangfelvétel – képezik a kötet tartalmi gerincét, olyan szempontokat tükrözve, amelyeket más tudományos kutatók nem elemeztek a szovjet–afgán háborúval kapcsolatban. A nézőpont elsősorban a fronton harcoló katonáé, aki távol a politikától lép fel a számára ismeretlen afgán ellenséggel szemben. Úgy, hogy több ezer kilométerről rendelték oda, mivel az Afganisztánhoz közeli területekről átvezényelt szovjet katonák különböző okok miatt erre nem voltak képesek. Ezen a szemüvegen keresztül fedezzük fel és ismerjük meg a szovjet (moldovai) zászló alatt harcoló katonák kiképzését, a propagandát, amellyel befolyásolták őket a toborzás alatt, az afgán ellenállás taktikai, technikai felszereltségét, harci pszichológiáját, ugyanakkor a mudzsahed társadalom mellett a szövetséges afgán hadsereg felépítését, haderejét, az afgán katonák gondolkodásmódját és számos egyéb aspektust.

Olyan forrásfeldolgozást vehet kézbe az olvasó, amelynek jelentősége napjainkban tovább nő, hiszen egy korábbi háború szereplőinek jellemrajzát követhetjük végig benne. Ezek a katonák intervenciós hadműveletben vettek részt, és családi gyökereik, képzettségük alapján próbáltak megfelelni egy idegen országban és kultúrában úgy, hogy egyszerre kellett (volna) megérteniük saját szerepüket (felszabadító vagy ellenség), ugyanakkor túlélni a háborút a számukra idegen és veszélyes környezetben, kultúrában.

Az eredeti cikk a honvedelem.hu-n