Gyarmati György: a történeti levéltárban négyszeresére emelkedett az állampolgári megkeresések száma

2012. október 2. Gyarmati György: a történeti levéltárban négyszeresére emelkedett az állampolgári megkeresések száma

Négyszeresére emelkedett az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában (ÁBTL) az állampolgári megkeresések száma az idei év első hónapjaiban az előző néhány esztendő hasonló időszakához képest - közölte Gyarmati György, az ÁBTL főigazgatója kedden Budapesten, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén.

Mint mondta, mivel ennyivel több ember kérte ki saját magára vonatkozóan a pártállami rendszer állambiztonsági iratait, a kérelmek igényeinek kielégítésére az eddigi 6-8 hónap helyett több mint egy évre lesz szükség. Mindez addig tart, amíg a "dömpinghullám" véget ér - jegyezte meg.

Mile Lajos LMP-s országgyűlési képviselő kérdésére Gyarmati György kiemelte: jelenleg 99-en dolgoznak az ÁBTL-ben, de ha a gyorsabb munkavégzés érdekében száz fölé szeretnék emelni létszámukat, akkor kedvezőtlenebb kondíciókkal kellene fizetni alkalmazottaik után a társadalombiztosítási járulékokat. Emiatt 10 ember felvétele 15 jelenlegi munkatárs járulékfizetési kötelezettségét róná az intézményre. Ráadásul az ÁBTL épületében akkora a zsúfoltság, hogy egyetlen új munkaállomást sem lehet beindítani - tette hozzá. Utalt arra is, hogy a nemzeti emlékezet bizottsága létrejöttével összefüggésben megszaporodik majd az elvégzendő munkamennyiségük, de ebben az ügyben hivatalos megkeresés eddig hozzájuk nem érkezett.

Kutrucz Katalin, az ÁBTL főigazgató-helyettese a bizottsági ülésen felhívta a figyelmet arra, hogy speciális, úgynevezett "protekciós listát" hoztak létre az ÁBTL-ben az idős emberek kéréseit teljesítendő. Őket a kérelmek sorrendjében előre rangsorolják, és a lehető leggyorsabban kiszolgálják, ami ellen eddig senki nem tett náluk panaszt.

(MTI)