Gyarmati György lehet az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának új főigazgatója

2010. február 15. Gyarmati György lehet az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának új főigazgatója

Katona Béla, az Országgyűlés elnöke kezdeményezte Gyarmati György parlamenti bizottsági meghallgatását - közölte az Országgyűlés sajtószolgálata az MTI-vel hétfőn. A közlemény ugyan nem tartalmazza, de ez azt jelenti, hogy a házelnök a jelenlegi főigazgatót jelöli az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁBTL) főigazgatói posztjára.

Katona Béla, az Országgyűlés elnöke decemberben írta ki az erről szóló pályázatot, amely január 25-én zárult le. Az új főigazgató április 1-én léphet hivatalba, megbízatása hét évre szól.

Az MTI úgy tudja, a főigazgatói posztra hárman pályáztak: Gyarmati György jelenlegi főigazgató, Markó György, a Hadtörténet Intézet főigazgatójának tudományos helyettese, a levéltár elődje, a Történeti Hivatal volt elnöke valamint Varga László, a Főpolgármesteri Hivatal főtanácsadója, a fővárosi levéltár korábbi főigazgatója.

Katona Béla bírálóbizottságot hozott létre, amely szakmai véleményt kért a jelöltekről a két legnagyobb levéltári szervezettől. A bírálóbizottság ezután javaslatot tett az Országgyűlés elnökének a főigazgató személyére, de a döntést a házelnök hozta meg. A jelöltet meg kell hallgatnia az Országgyűlés nemzetbiztonsági valamint kulturális bizottságainak is.

Az ÁBTL létrehozásáról szóló törvény szerint a levéltárban találhatók azok az iratok, amelyek 1944. december 21. és 1990. február 14. között az állambiztonsági tevékenységet végző magyar állami szervek működésével összefüggésben keletkeztek. Ide tartoznak például a Belügyminisztérium III-as Főcsoportfőnökségénél készült dokumentumok, vagy a főcsoportfőnökség alkalmazottaival és a titkos, illetve a szigorúan titkos állományú munkatársaival kapcsolatos iratok, illetve az egyes fontos, közbizalmi és közvélemény-formáló tisztségeket betöltő személyeket ellenőrző bizottságnál keletkezett anyagok is.

(MTI)