Letette az esküt az ÁBTL főigazgatója az Országgyűlés elnökének

2010. március 18. Letette az esküt az ÁBTL főigazgatója az Országgyűlés elnökének

Letette az esküt Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁBTL) újonnan kinevezett, tisztségében megerősített főigazgatója Katona Béla, az Országgyűlés elnöke előtt csütörtökön Budapesten - közölte az Országgyűlés sajtószolgálata az MTI-vel.

Katona Béla hivatalában adta át az ÁBTL főigazgatói posztjára szóló kinevezési okmányt Gyarmati Györgynek.

A 2003. évi III. törvény rendelkezése szerint a levéltár főigazgatóját az Országgyűlés elnöke hét évre nevezi ki. A korábbi hétéves ciklusban szintén Gyarmati György vezette a levéltárat.

Katona Béla tavaly decemberben írt ki pályázatot az ÁBTL főigazgatói posztjára, amely január 25-én zárult le. A tisztségre hárman pályáztak: Gyarmati György, Markó György, a Hadtörténet Intézet főigazgatójának tudományos helyettese, a levéltár elődje, a Történeti Hivatal volt elnöke, valamint Varga László, a Főpolgármesteri Hivatal főtanácsadója, a fővárosi levéltárának korábbi főigazgatója.

Katona Béla bírálóbizottságot hozott létre, amely szakmai véleményt kért a jelöltekről. A bírálóbizottság ezután javaslatot tett az Országgyűlés elnökének a főigazgató személyére, a döntést pedig a házelnök hozta meg. A jelöltet meghallgatta az Országgyűlés nemzetbiztonsági, valamint kulturális bizottsága is. Előbbi testület ellenszavazat nélkül támogatta Gyarmati Györgyöt, utóbbi pedig nem szavazott róla.

Az ÁBTL létrehozásáról szóló törvény szerint a levéltárban találhatók azok az iratok, amelyek 1944. december 21. és 1990. február 14. között az állambiztonsági tevékenységet végző magyar állami szervek működésével összefüggésben keletkeztek. Ide tartoznak például a Belügyminisztérium III-as Főcsoportfőnökségénél készült dokumentumok, vagy a főcsoportfőnökség alkalmazottaival és a titkos, illetve a szigorúan titkos állományú munkatársaival kapcsolatos iratok, illetve az egyes fontos, közbizalmi és közvélemény-formáló tisztségeket betöltő személyeket ellenőrző bizottságnál keletkezett anyagok is.

(MTI)