Módosításra szorul az állambiztonsági levéltárról szóló törvény

2004. május 4. Módosításra szorul az állambiztonsági levéltárról szóló törvény

Módosításra szorul az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának létrehozásáról szóló törvény - mondta Gyarmati György, a levéltár főigazgatója az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága előtt kedden.

A főigazgató a levéltár elmúlt évi tevékenységéről számolt be a bizottságnak. Elmondta: a volt állambiztonsági szolgálatok iratait őrző és kezelő levéltár kiegyensúlyozott kapcsolatot alakított ki az iratátadó szervekkel, és folytatják az állampolgárok és kutatók kiszolgálását.

A törvény azonban módosításra szorul, mert például a közszereplő fogalma értelmezhetetlen - mondta a főigazgató. Az írásbeli beszámoló szerint rendezni kell továbbá, hogy két megfigyelt telefonbeszélgetése egy harmadik személyről vajon nyilvánosságra hozható-e, hiszen ez a harmadik fél adatainak nyilvánosságra hozatalát is jelenti. Az is probléma, hogy a megfigyelt teljes terjedelmében megkaphatja egy harmadik személlyel való érintkezési anyagát, de egy másik megfigyelttel folytatott és lehallgatott telefonbeszélgetés anyagát nem.

Gyarmati György közölte: szükséges a levéltár épületének átalakítása is, hogy a törvényben szereplő iratanyagot az előírt határidőre fogadni tudják. "A számottevően gyarapodó iratmennyiség mellett a jelenlegi létszámviszonyokkal az információs kárpótlás csak hosszan elhúzódó folyamatként valósítható meg, ami jogsérelmet okozhat. Tizenöt fő létszámgyarapodással ígérhető, hogy az átvételtől számított öt éven belül az iratok feltártsága alapján bizonyossággal tudunk igenlő, vagy nemleges választ adni a megkeresésekre" - jelentette ki.

A bizottság felkérte Dávid Gyulát (MSZP) és Répássy Róbertet (Fidesz), hogy a levéltár munkatársaival együttműködve készítsék elő a törvénymódosítás szövegszerű javaslatát, amit bizottsági javaslatként terjesztenének az Országgyűlés elé.

A főigazgató-helyettesi posztról kérdésre válaszolva elmondta: Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a közeljövőben nevezi meg jelöltjét, akit az Országgyűlés nemzetbiztonsági és kulturális bizottsága hallgat meg.

A testület ülése után Kövér László (Fidesz) elnök elmondta: a bizottság megnyugodva vette tudomásul a főigazgató beszámolóját. Kiemelte: ha nem történik meg a létszámbővítés, akkor az információs kárpótlás 25 évig is eltarthat.

(MTI)