Erősödik az állambiztonsági levéltár szakmaisága

2004. június 30. Erősödik az állambiztonsági levéltár szakmaisága

Erősödik az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának szakmaisága, közelít afelé, hogy levéltári feladatokat ellátó tudományos intézménnyé váljon - mondta az Magyar Országos Levéltár főigazgatója szerdán Budapesten.

Különbséget kell tenni az állampárti, úgynevezett belső elhárítás, illetve a minden országban meglévő hírszerzés, kémelhárítás között. "Persze ezek az állami feladatok a demokratikus országokban nem a politika által megerőszakoltan működnek" - mondta Gecsényi Lajos az állambiztonsági levéltár 2003. évi évkönyvének bemutatóján. Hozzátette: "Nem akarok illúziókat rombolni, de osztrák levéltárakban személyesen győződhettem meg arról, hogy az 1940-es ,50-es évek Ausztriájában az ottani politikai rendőrség ugyanazokkal a módszerekkel tartotta ellenőrzése alatt a magyar emigránsokat, mint a magyar politikai rendőrség".

Az állambiztonsági levéltár évkönyvéből a szakember kiemelte többek között a szocialista országok állambiztonsági együttműködéséről, "az ellenségre vonatkozó adatok egyesített nyilvántartási rendszeréről" rendkívül szűkös források alapján írt tanulmányt, illetve a Jeltelen eltemetések (1945-1962) kutatása című "szívbe markoló" írást, amely a börtönökben kivégzettekről, elhunytakról és végső nyughelyükről közöl adatokat tudományos pontossággal.

Gyarmati György, az állambiztonsági levéltár főigazgatója az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az 1980-ig keletkezett titkosszolgálati iratok átadása már megtörtént. A jelenleg őrzött több ezer folyóméternyi irathoz érkezik még jövő februárban hozzávetőleg 400-500 folyóméternyi 1980 és 1990 között keletkezett állambiztonsági dokumentum. Jelenleg körülbelül három hónap alatt tudnak válaszolni egy állampolgári kérelemre, bár egyre újabb és újabb információk állnak majd rendelkezésre a még évtizedekig folyamatosan érkező iratok feldolgozása nyomán - közölte. A levéltárban őrzött iratok feldolgozottsági fokára vonatkozó kérdés kapcsán a főigazgató annyit mondott: az összesen mintegy 250-280 ezer dosszié közül 150 ezernél rendelkeznek legalább alapinformációkkal.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára az 1997-ben létrejött Történeti Hivatal jogutódja. A Történeti Hivatal a Belügyminisztérium rendszerváltás előtti III/III-as, belső elhárítással foglalkozó csoportfőnökségének iratait gyűjtötte. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára 2003-ban jött létre. Az egész egykori III-as főcsoportfőnökség és más állambiztonsági szervek 1945 és 1990 között keletkezett iratait is gyűjti. Az intézménynek tudományos feladatai mellett törvényi kötelezettsége az is, hogy adatokat szolgáltasson az átvilágító bíráknak, illetve, hogy megválaszolja az egyes állampolgári kérelmeket, elősegítse az úgynevezett információs kárpótlást.

Gyarmati György a rendezvényen közölte, hogy július 1-jei hatállyal az intézmény helyettes vezetője lesz Kutrucz Katalin, aki korábban a jogelőd Történeti Hivatalnak is a főigazgatója volt.

(MTI)