Titkosszolgálati levéltárak éves találkozója az ÁBTL-ben

2022. július 1. Titkosszolgálati levéltárak éves találkozója az ÁBTL-ben

A Network (European Network of Official Authorities in Charge of the Secret Police Files; Titkosrendőrségi Iratok Kezeléséért Felelős Állami Hatóságok Európai Hálózata) éves találkozójára 2022. június 29-én és 30-án került sor. A rendezvény házigazdája a szervezet soros elnöki posztját az elmúlt időszakban betöltő ÁBTL volt. Az esemény résztvevői az ÁBTL mellett az albán, a bolgár, a német, a lengyel, az észt, a szlovák és a román partnerintézmények voltak. A konferenciához online csatlakozott a szlovén, a lett, a litván és az ukrán partnerintézmény is.

A vendégek 2022. június 28-án érkeztek, a rendezvény megnyitója egy rövid fogadás keretében történt. Az esemény első napján a résztvevő országok zárt körben beszámoltak az intézményük működéséről, valamint az elmúlt évi történésekről, fontosabb programjaikról. A munkaértekezlet résztvevői elfogadták az Ukrajna melletti kiállásról szóló deklarációt, a Network Alapszabályának és Szervezeti és működési szabályzatának módosítását, a leendő közös honlap kialakításának menetrendjét, valamint döntöttek egy közös vándorkiállítás létrehozásáról, melynek témája az 1960-as, 1970-es és 1980-as évek könnyűzenei csoportjainak, együtteseinek és énekeseinek szerepe a társadalmi ellenállásban, illetve az állambiztonság ezzel kapcsolatos tevékenysége Kelet-Közép Európában.

A találkozó második napján a résztvevők nyilvános konferencia keretében előadást tartottak a Covid-járvány ideje alatt hozott és bevezetett intézkedésekről, a megváltozott munkavégzési körülményekről és az intézményi fejlesztésekről.

A titkosszolgálati levéltárak nemzetközi szervezetének éves találkozóját a résztvevők rendkívül sikeresnek és eredményesnek ítélték, a Covid-járvány okozta korlátozások után a partnerintézmények együttműködése is újjászületett és számos új területtel gazdagodott.


Az éves Network találkozó keretében 2022.06.29-én szolidaritási nyilatkozatot fogadtak el a Network tagjai, melyben a  tagok kifejezik felháborodásunkat a történeti emlékezet és az információs kárpótlás becses forrásanyagának elpusztítása miatt, s egyben szolidaritásunkról biztosítják az ukrán kollégákat, akik a háború napjai közepette sem feledkeztek meg hivatásukról.

Declaration of Solidarity concerning the fate of Ukrainian state security documents

News arrived on 25 March 2022 that the building in which the files of the Ukrainian State Security Archives are preserved had been hit while the Russian troops were besieging the city of Csernyihiv. Many cultural assets had already been irreparably damaged or lost during this war. According to the UNESCO report, more than 50 churches and monuments of the world cultural heritage and of the Ukrainian national heritage have been severely damaged. In Chernihiv state security archives 13,000 documents have been destroyed by the fire following the city’s bombing, documents having showed us the operations of the former KGB. These represented an irreplaceable source for the victims of the Soviet repression and the historians researching this subject.
We, the members of the Network, hereby declare our indignation at the destruction of a precious source of historical memory and of the restitution process. We also express our solidarity with our Ukrainian colleagues who have not forgotten their profession amid the days of war. We think that the Russian war against Ukraine is not only causing irreparable damage to human lives and material wealth, but the documents and files of common human and national memory are also exposed to the most serious danger. Therefore, we express our hope that the conditions for a just and reassuring peace will soon be established. We also offer our help and competence to the Ukrainian National Remembrance Committee to re-launch archival work and heal the wounds of war as much as it is possible.

Szolidaritási nyilatkozat az ukrán állambiztonsági iratok pusztulása okán

2022. március 25-én érkezett a hír, mely szerint az ukrán állambiztonsági levéltár iratanyagát őrző épületet találat érte a Csernyihiv városát ostromló orosz csapatok részéről. A háború folyamán már addig is számos kulturális érték sérült meg, vagy károsodott helyrehozhatatlanul. Az UNESCO jelentése szerint több mint 50, a világ és az ukrán nemzet kulturális örökségét képező templom és műemlék szenvedett súlyos sérülést. A Csernyihivben lévő levéltárban a bombázást követő tűzben 13 000 dokumentum semmisült meg, amelyek az egykori KGB működését mutatták be és pótolhatatlan forrásokat jelentettek a szovjet diktatúra áldozatai, valamint a témát kutató történészek számára.
Mi, a Network tagjai ezúton fejezzük ki felháborodásunkat a történeti emlékezet és az információs kárpótlás becses forrásanyagának elpusztítása miatt, s egyben szolidaritásunkról biztosítjuk az ukrán kollégákat, akik a háború napjai közepette sem feledkeztek meg hivatásukról. Úgy véljük, hogy az Ukrajnával szembeni orosz háború nem csupán az emberéletekben és az anyagi javakban teremt helyrehozhatatlan károkat, hanem a közös emberi és nemzeti emlékezet alapjául szolgáló iratanyagot is súlyos veszélynek teszi ki. Éppen ezért reményünket fejezzük ki, hogy a minél hamarabb megteremtődnek egy igazságos és megnyugtató béke feltételei, s egyben felajánljuk segítségünket és tudásunkat az Ukrán Nemzeti Emlékezet Bizottsága számára a levéltári munka újraindításához és amennyire lehetséges a háború ütötte sebek gyógyításához.