Médiamegjelenések

„A hitlerjugendes gyermek a családban sem életbiztosítás, de a hithű kommunista úttörő sokkal veszélyesebb”
„Ha valakit zsarolni szerettek volna, megkörnyékezni, akkor erre a családtagok fontos részei voltak adott esetben az operatív tervnek” – mondta a XXI. század műsorának Szekér Nóra az Állambiztonsági Szolgálatok Levéltárárnak történésze. Minden elnyomó rezsim, de még a demokratikus államok is jól tudják, hogy a családot összetartó szeretet olyan erős, hogy annak megbontásával, a családtagok összeomlanak. Nem véletlen, hogy ha az erőszakszervezetek el akarnak érni valakinél valamit, akkor a családjával zsarolják meg. Vagy a családtagjukból csinálnak halálos ellenséget. Például a gyerekeikből. Lázs Sándor filmjében ennek jár utána a XXI. század műsorában.
Forrás: XXI. század, RTL
2024.05.31
Séta az Andrássy-n: Az Oktogontól a Hősök teréig
A hazai üdülési és szabadidős lehetőségek magazinjában Müller Rolf, levéltárunk osztályvezetője az állambiztonsági negyedről beszélt az ATV stábjának.
Forrás: Hazahúzó, ATV
2024.05.25
Zsarolás, megfigyelés, kompromittálás – prostitúció a szocializmusban
A Kádár-rendszerben papíron nem létezett prostitúció, olyannyira, hogy az ellenőrzésére létrehozott erkölcsrendészeti osztályt is felszámolták. A szocialista embereszménybe nem fért bele, hogy valaki önmagukért szeresse a testi örömöket, ezért az apácarendekkel együtt a prositúciót is betiltották. De ami tilos, azzal remekül lehet másokat zsarolni, vagy éppen megfélemlíteni, éppen ezért a kommunista állambiztonság nem csak szemet hunyt, de még használta is az örömlányokat. Hogy mire és miért, arról Orbán-Schwarzkopf Balázs nyilatkozott a XXI. Századnak.
Forrás: XXI. század, RTL
2024.05.25
Egy szerelem mint titkosszolgálati feljegyzés
Május 26-án este mutatja be az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című új magyar alkotást a Duna Televízió. A kreatív dokumentumfilm egy megtörtént esetet dolgoz fel, amely egy szerelmespárról szól, akiket 1968-ban a történelem elválasztott egymástól. A történelmi oknyomozásban a produkció legfontosabb partnere Szekér Nóra, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának kutatója volt, de a történet sajátosságai miatt a nyomok Magyarország határain túlra vezették az alkotókat.
Forrás: MTI
2024.05.20
Hogyan zajlott az ügynökök beszervezése a Kádár-korszakban? Olvass bele Takács Tibor könyvébe!
Hogyan működött az állambiztonsági hálózat Rákosi és Kádár alatt? Most elolvashatsz egy részletet az Ügynökök, informátorok, jelentések című könyvből.
Forrás: Könyves Magazin
2024.05.07
Tudósok a titkosszolgálat célkeresztjében
Fedőneve: Marslakó. Szekér Nóra történész legutóbb megjelent könyvében négy világhírű magyar tudós – Teller Ede, Szilárd Leó, Gábor Dénes és Szent-Györgyi Albert – életútját dolgozza fel a kommunista titkosszolgálat szemszögéből.
Forrás: orszagut.com
2024.05.02
Világháborús kémhistória mai nemzetbiztonságiaknak
A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) kiadásában jelent meg "A magyar kémelhárítás a II. világháború idején" című tudományos munka, amely hiánypótló műve a hírszerzés és kémelhárítás szakmatörténetének és olvasmányos, izgalmas betekintés XX. századi történelmünk egyik drámai korszakába. A könyvbemutatón dr. Cseh Gergő Bendegúz is részt vett.
Forrás: honvedelem.hu
2024.04.30
Az ügynökakták teljes nyilvánossága az áldozatok szempontjából aggályos
A közhiedelemmel ellentétben nem a rendszerváltás környékén, hanem 1956-ban tűnt el a legtöbb titkosszolgálati dokumentum – derül ki a Kontextus friss kiadásából. Cseh Gergő Bendegúz, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója beszélt a műsorban Megadja Gábornak arról, hogy Medgyessy Péter D-209-es botránya óta jelentősen megváltozott, bővült a Történeti Levéltár illetékességi köre; ma már nem csak a szocializmus-korabeli iratokat kezelik, de az 1990 utáni, valamint a mostani polgári és katonai titkosszolgálatok dokumentumait is. A Levéltár jelenlegi és a múltbéli működése, az információs kárpótlás mibenléte és jelentősége, az ügynökakták valódi tartalma is szóba kerül az adásban.
Forrás: Kontextus
2024.04.28
1 2 3 ...