Médiamegjelenések

Világhírű magyar tudósok megfigyelése a kommunista diktatúrában
Az atombomba elkészítésében úttörő szerepet játszó tudósok állambiztonsági megfigyeléséről osztott meg különleges részleteket a Kossuth Rádió Nagyítás című műsorában Szekér Nóra, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának történésze. A műsor a kommunizmus áldozatainak emléknapján, február 25-én 15 órától hallható.
Forrás: hirado.hu
2024.02.24
Cziffra György zongoraművész titkosszolgálati megfigyeléséről készült kiállítás
Cziffra György zongoraművész titkosszolgálati megfigyeléséről állított össze kiállítást az Állambiztonsági Történeti Levéltár. Az 1921-ben született csodagyerek Magyarországon szinte elkallódott, disszidálási kísérlete után börtönbe került. Felesége egyiptomi táncosnő volt, vele emigrált Párizsba. A Kádár-rendszerben azért figyelték, hogy visszacsábítsák az akkor már világhírű művészt.
Forrás: RTL, Híradó
2024.02.24
A kitelepítés és kuláküldözés volt a témája a békéscsabai Rubicon-estnek
A kommunizmus áldozatainak emléknapja kapcsán Békéscsabán rendezett kerekasztal-beszélgetést a Rubicon Intézet szerdán, amelyen részt vett Levéltárunk főigazgatója, Cseh Gergő Bendegúz is.
Forrás: behir.hu
2024.02.22
Több apasági per indult a világhírű magyar művész ellen, az anyja szülőtartást követelt
Lebilincselő történeteknek eddig sem volt híján mindaz, amit Cziffra György életéről tudtunk, de az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában 2024. február 14-én nyíló kiállítás ezt a tudásunkat tovább gazdagítja, és némiképp árnyalja is. A Cziffra-dossziéról az Index Kulturális rovatának podcastjában a kiállítás kurátorával, Viszket Zoltán történész-levéltárossal beszélgettünk.
Forrás: Index
2024.02.10
Tudósok, akik megváltoztatták a történelmet
Szent-Györgyi Albert Törökországba küldött "kém", a kiugrási kísérlet ismeretlen hőse volt. Teller Ede Reagan tanácsadójaként komoly szerepet játszott a rendszerváltoztatásban. De hányan ismerik ma Bárány Róbert nevét? Az M5 História mai adásában olyan világhírű magyar tudósokat mutatunk be, akik nemcsak átélték, de formálták is a történelmet. A műsorban megszólal Levéltárunk történésze, Szekér Nóra is.
Forrás: m5, História
2024.01.30
Fedőneve: Marslakó
A Rákosi-, majd a Kádár-rendszer politikai rendőrségének az emigrációban élő magyar tudósok megfigyelésével sokrétű célja volt. A tudományos kérdéseket érintő információszerzés és a kivándorolt értelmiség helyzetéről való tájékozódás mellett a tudósok hazacsábításával mérsékelni szerették volna Magyarország nemzetközi elszigeteltségét, növelni a „népi demokrácia” presztízsét, és bomlasztani az emigráns közösségeket. Az állambiztonság célkeresztjében ott álltak a „marslakók” is – nyilatkozta a Demokratának dr. Szekér Nóra, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának történésze, a nemrég megjelent Fedőneve: Marslakó című könyv szerzője.
Forrás: Demokrata
2024.01.23
Cziffra-dosszié
A Cziffra Fesztivál névadójáról kiállítás nyílik, amely az emigráns zongoraművész és a politikai rendőrség kapcsolatát mutatja be. A kiállítás február 14-én nyílik meg, de mi már most betekinthetünk az érdekes kordokumentumba, és elsőként mutathatjuk meg a Librettó nézőinek, mit rejt a Cziffra-dosszié.
Forrás: m5, Libretto
2024.01.17
Vörös narkó - a Kádár rezsim drogügyleteiről készült dokumentumfilmet mutat be a Duna csatorna
A Kádár-rezsim drogügyleteiről készült dokumentumfilmet mutat be a Duna csatorna. A Vörös narkó című filmben szakértőként Orbán-Schwarzkopf Balázs, levéltárunk munkatársa is szerepel.
Forrás: m1, Ma Reggel
2024.01.06
1 2 3 4 5 ...