Médiamegjelenések

Cseh Gergő Bendegúz: Ki volt Pokorni Zoltán nagyapja?
Sokakat megdöbbentett a hír, amikor kiderült, hogy Pokorni József nyilas háborús bűnös volt. Unokája, Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester példás módon járt el, kezdeményezte, hogy vegyék le nagyapja nevét a II. Világháborús emlékműről, és felkért egy történészekből álló csoportot arra, hogy vizsgálják meg, vannak-e még olyan nevek ezen a mementón, akik valójában nem hősök, hanem bűnösök voltak. A bizottság tagja Cseh Gergő Bendegúz, az Állambiztonsági Történeti Levéltár igazgatója is, aki részletesen is beszélt a témáról a Gyújtópontban.
Forrás: Hit Rádió
2019.11.18
Exkluzív a „titkok házából”: még ennél is jobban nyilvánosságra fogják hozni az ügynökaktákat
Hogyan befolyásolja a rendszerváltás történetének kutathatóságát, hogy 1988-89-ben kulcsfontosságú belügyes iratokat semmisítettek meg? A 30. évfordulón erre a kérdésre kerestünk választ az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában.
Forrás: Válasz Online
2019.09.09
A kádári propaganda csodafegyvere: így sajátította ki a diktatúra a „márciusban újrakezdjük” jelszavát
Nem volt „MUK”, senki sem kezdte újra a forradalmat 1957 márciusában, az ország néma maradt. Krahulcsán Zsolt, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁBTL) tudományos kutatója meghökkentő adatokkal bizonyítja, hogyan vált a MUK a kádári propaganda és a megtorló gépezet részévé. Tény: sokkal több hivatalos MUK-os plakát, röpirat maradt fent, mint amennyit a forradalmárok használtak. De mit jelent mindez?
Forrás: Válasz Online
2019.03.19
Tegnapi történelem: Egy hiteles Péter Gábor-portré
25 éve 87 évesen halt meg Eisenberger Benjamin magyar kommunista politikus. Ki volt az ÁVH hírhedt vezetője? Az ECHO TV Tegnapi történelem című műsorában Tóth Eszter Zsófia történész és Müller Rolf történész egy hiteles Péter Gábor-portrét mutatott be.
Forrás: Echo TV
2018.10.09
A levéltár nem zárol ügynökaktákat, csak betartja a törvényt
Az ügynöktörvény nem jó, de a levéltárnak eszerint kell eljárnia, ezért kellett zárolniuk Kárpáti György hálózati aktáját – Írja Ungváry Krisztiánnak válaszolva az Állambiztonság Szolgálatok Történelmi Levéltárának főigazgatója.
Forrás: Index
2018.03.02
Az állambiztonsági iratok kutatásának új lehetőségei
Hogyan látta és láttatta az államhatalom a különböző ellenzéki és ellenkulturális jelenségeket? Hogyan ábrázolható és kutatható az állambiztonság és az ellenkultúra viszonya a keletkezett iratok alapján? Miként változott a rendszerváltás óta az állambiztonsági iratok törvényi szabályozása és kutatása? Többek között ezek a kérdések merültek fel az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti levéltárában az ÁBTL és az MTA Bölcsészettudományi Kutatóköpont – COURAGE – Gyűjtemények hálózata című kutatóprogram közös szervezésében megvalósult Állambiztonság és ellenállás: az állambiztonsági iratok kutatásának új lehetőségei című konferencián.
Forrás: ujkor.hu
2017.10.08
Tudományos konferenciát tartottak a diktatúrában működő Állami Egyházügyi Hivatal szerepéről
Az „Állami Egyházügyi Hivatal története, működése és megnyilvánulásai” címmel kétnapos konferenciát rendeztek április 5–6-án nemzeti kegyhelyünkön, Mátraverebély-Szentkúton. Köbel Szilvia, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főmunkatársa Adalékok az Állami Egyházügyi Hivatal megszűnéséhez a politikai rendőrség 1986–1989 közötti parancsnoki értekezleteinek jegyzőkönyvei alapján címmel tartotta meg előadását.
Forrás: Magyar Kurir
2017.04.06
Aki fecseg, nem vérbeli titkosszolga
Amikor érkezünk, az új főigazgató éppen távozik: egy hét múlva cserélődnek az irodák és a szerepek. Az Ábtl (Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára) főigazgató-váltás előtt áll. Gyarmati György nyugdíjba megy, Cseh Gergő Bendegúz, a kormánypártok jelöltje követi a poszton. Amolyan átadás-átvétel tanúi lehettünk. De mit vesz át az utód? Lapulnak-e még a hatalmas anyagban élesíthető politikai taposóaknák? Gyarmati Györgyöt kérdeztük.
Forrás: 168.hu
2017.04.02
... 9 10 11 12