Médiamegjelenések

Ügynökhálózat, kockaházak és szórakozás a Kádár-korszakban
A gulyáskommunizmus, a legvidámabb barakk kifejezések a magyar lakosság viszonylagos jólétére utalnak a környező szocialista országokéhoz képest, de valójában milyen volt az élet a Kádár-korszak idejében, hogyan dolgozta fel a nemzet a megtorlás traumáját? Vendégek: Takács Tibor, történész, ÁBTL, Tamáska Máté, rektorhelyettes, Apor Vilmos Katolikus Főiskola főlevéltáros, Magyar Nemzeti Levéltár, Tóth Eszter Zsófia, történész, társadalomkutató, Csatári Bence, történész, tudományos kutató, NEB
Forrás: m5, História
2022.05.01
Kovács Béla elrablása új fejezetet nyitott a gátlástalan kommunista hatalomátvételben
Az Országgyűlés a 2000. június 13-án elfogadott határozatával február 25-ét tette meg a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjává. Az emléknap alkalmából Ötvös István történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja, valamint Müller Rolf, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának osztályvezető tudományos kutatója adott interjút az Origónak, az 1945 és 1949 közötti időszak hatalmi machinációiról, illetve a Magyar Kommunista Párt hatalomra törésének kevéssé ismert részleteiről.
Forrás: origo
2022.02.25
Koronatanú + Családok a Gulág árnyékában
Az 1976-ban összeesküvés vádjával letartóztatott Arany Bálint mérnök, független kisgazdapárti szervezőtitkár életéről szól a Koronatanú című film. De ki is volt ő valójában? Erről beszélgetünk az Ez itt a kérdésben szó volt a gulag árnyékában meghúzódó családtörténetekről is. Vendégek: Szekér Nóra - történész; tudományos kutató, Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, Földváryné Kiss Réka - történész; elnök, Nemzeti Emlékezet Bizottsága, Müller Rolf - történész; osztályvezető, Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, Kiss Dávid - tudományos munkatárs, VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár, Tóth Eszter Zsófia - történész, társadalomkutató, Nagyné Pintér Jolán - elnök, Gulag Alapítvány.
Forrás: m5, Ez itt a kérdés
2022.02.21
Horthy embere mentette meg Dobrev Klára nagyanyját – az elfeledett napló titkai
Történeti szenzáció Zsindely Ferenc, a Horthy-korszak egyik szürke eminenciásának eddig ismeretlen naplója. Az állambiztonsági levéltár és a Kronosz kiadó által megjelentetett Miniszter a frontvonalban című kötet a három miniszterelnök államtitkáraként, majd 1944. március 19-ig kereskedelmi miniszterként dolgozó politikus 1941 és 1946 között naponta írt reflexióit tartalmazza, páratlan betekintést nyújt Magyarország háborúba lépése, a német megszállás, a kiugrás és Budapest ostromának történetébe. A kötet szerkesztőjét, Szekér Nóra történészt kérdezzük a mából nézve szinte érthetetlen életútról: hogyan lehet valaki egyszerre németbarát, antibolsevik és antiszemita, illetve életét kockáztató embermentő és illegális kommunisták bújtatója? Nagyinterjú.
Forrás: Válasz Online
2022.01.21
Kell némi bátorság
Egy diktatúra hagyatéka – Állambiztonsági iratok és történetek a címe a tárlatnak, amely az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) iratanyagán és az 1945 és 1990 között történt eseményeken keresztül mutatja be állandó kiállítás keretében a politikai rendőrség, az állambiztonság működését. Az újonnan kialakított interaktív közösségi és kiállítótérről Cseh Gergő Bendegúzzal, az ÁBTL főigazgatójával beszélgettünk.
Forrás: 24.hu
2021.11.23
Arcképek Kádár titkosszolgálatából – új könyv a megtorlásokról
A Nemzeti Emlékezet Bizottsága gondozásában, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának támogatásával jelent meg a Pártállambiztonság – Arcképek Kádár titkosszolgálatából című kötet, amely 14 állambiztonsági főtiszt pályaképét tárja az olvasó elé, akik valamennyien az 1956 utáni megtorlások fő szervezői voltak – mondta el Krahulcsán Zsolt, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának kutatója, a könyv szerzője.
Forrás: Inforádió
2021.11.17
Politikai rendőrség, erőszakszervezetek és erőszak 1945 után
Máthé Áronnal, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának történészével és Müller Rolffal, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának történészével beszélgettünk.
Forrás: TörténÉszOsztók podcast
2021.09.23
Az ÁVH története
Müller Rolf munkatársunk, a Levéltár osztályvezetője is vendége volt Az ÁVH története című televíziós beszélgetésnek, amely az M5 csatorna szeptember 22-i Ez itt a kérdés című műsorának témája volt.
Forrás: m5, Ez itt a kérdés
2021.09.22
... 6 7 8 9 10 ...