Podcastek és videók

Keresett kifejezés:   emigracio (összes találat: 10) Keresés törlése

2024. január 11. Ügynökök Pannonhalmán: egyházüldözés egy kolostorban

Milyen helyzetben volt a bencés közösség a kommunista diktatúrában? Hogy figyelte meg az állambiztonság Pannonhalmát? Milyen érzés, amikor valaki számára kiderül, hogy egy régi barátja mindvégig ügynök volt?

2022. szeptember 27. Hogyan írtam Péter Gábor életrajzot?

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára tudományos kutatóinak előadássorozata keretében az államvédelem-állambiztonság három meghatározó irányítójáról, Péter Gáborról, Biszku Béláról és Harangozó Szilveszterről tartunk előadást. A 2022. szeptemberi alkalommal Müller Rolf a Péter Gábor biográfia megírásáról beszélt.

2022. június 28. Erdély felejtésre ítélt politikusa: gróf Teleki Béla

Murádin János Kristóf a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karának habilitált docense, tanszékvezetője 2022. június 9-én levéltárunk tudományos előadássorozatában adott elő.

2021. november 18. Emberünk a BBC-nél. ”Strasser Hilda” tündöklése és bukása

Mennyire volt sikeres a BBC-nél dolgozó Barna Aliz ügynökként?

2013. április 19. Menekülés az emigrációba

A Történelmi KávéháZ áprilisi rendezvényén Petrás Éva tartott előadást Menekülés az emigrációba címmel.

2013. október 10. Célszemély a Látóhatáron - Vámos Imre beszervezésének története

Milyen módszereket használt a magyarországi állambiztonság az emigránsok megkörnyékezésére? Miért volt annyira fontos Vámos Imre személye, hogy olyan hosszú időn keresztül érdemesnek tartották foglalkozni vele? Valóban elérték-e a kívánt célt Vámos beszervezésével? Borvendég Zsuzsanna előadásában ezekre a kérdésekre keresi a választ, miközben ismertet egy izgalmas, fordulatokban gazdag történetet, amelyben egyaránt találkozhatunk példamutató emberi helytállással, besúgással és árulással, valamint a hatalom kicsinyes és kegyetlen bosszújával.

1 2