A történeti levéltár főigazgatója szakembert szeretne a főigazgató-helyettesi poszton

2004. február 24. A történeti levéltár főigazgatója szakembert szeretne a főigazgató-helyettesi poszton

Az Állambiztonsági Történeti Levéltárat ki kell vezetni a politikai viták köréből, a főigazgató-helyettesi posztra szakembert kell állítani - közölte az intézmény főigazgatója kedden, Budapesten.

"Szeretném a történeti levéltárat kivinni a politikai viharfelhők zónájából és oda helyezni, ahová való, a történeti kutatás intézményei és a levéltár intézményei közé" - mondta sajtótájékoztatóján Gyarmati György.

Gyekiczki András főigazgató-helyettesi pályázatával kapcsolatban közölte: "Magyarországon mindent lehet politikailag vitatni a történeti megállapításoktól függetlenül (...), szakmailag nem ez a pályázat volt a legjobb a történeti levéltár számára. Ezt jeleztem a házelnöknek és azt, hogy 14-15 év után szakmai működőképességünknek jobb lenne egy ezen a területen jártas szakember".

A törvény lehetővé teszi, hogy a főigazgató véleményezze a főigazgató-helyettesi pályázatokat - tette hozzá.

Vida István, az iratátadást felügyelő bizottság Magyar Tudományos Akadémia által delegált tagja elmondta: Szili Katalin házelnöknek írt levelükben aggodalmukat fogalmazták meg Gyekiczki András kinevezésével kapcsolatban, és szolidaritást vállaltak a levéltárral.

Gyarmati György kérdésre válaszolva elmondta: már megkapta az új, aláírt főigazgató-helyettesi pályázati kiírást, de arról, hogy kit támogatna, nem nyilatkozott.

Az MTI kérdésére úgy fogalmazott: az előző pályázat során Cseh Gergő Bendegúzt, a levéltár jelenlegi informatikai vezetőjének anyagát tartotta a legjobbnak.

Szili Katalin 2003. április 1-jei hatállyal nevezte ki Gyarmati Györgyöt a levéltár főigazgatójának, s a házelnök a törvényben megállapított határidőn belül pályázatot írt ki a főigazgató-helyettesi poszt betöltésére is, amelynek eredményeként Gyekiczki Andrást jelölte a posztra.

A parlament kulturális és sajtóbizottsága, valamint a nemzetbiztonsági bizottság támogatta, a levéltár főigazgatója azonban arról tájékoztatta a házelnököt, hogy nem támogatja Gyekiczki András kinevezését. A tavaly június végi kulturális bizottsági ülésen a Fidesz képviselői "SZDSZ-es pártkatonának" nevezték Gyekiczki Andrást, aki korábban Kuncze Gábor belügyminiszter kabinetfőnöke volt.

Az Országgyűlés elnöke február 3-án úgy tájékoztatott: új, nyilvános pályázatot hirdet meg a levéltár főigazgató-helyettesi posztjára.

(MTI)