Médiamegjelenések

Kémhatás - Podcastben mutatják be az állambiztonsági múlt történeteit
Az első, Ügynökök, besúgók és hálózati személyek címet viselő epizódban a közéletet évtizedek óta foglalkoztató ügynökkérdés problémáira próbálnak válaszokat adni. Aki válaszol: Cseh Gergő Bendegúz.
Forrás: m5, Libretto
2023.11.27
Titkos ügyek és aktanyilvánosság
1963. november 22-én lelőtték John F. Kennedyt. Tavaly közel 13 ezer dokumentum titkosítását oldották fel, de a közvélemény még mindig nem elégedett. Hazánkban hasonló légkör övezi az ügynökakták kérdését, amelyek már szintén hozzáférhetőek. De vajon elégséges a titkosítások feloldása? Mi alapján dől el, hogy a történelem egy-egy szelete nyilvánosságra kerülhet-e? Levéltárunk munkatársa, Takács Tibor történész az m5 Ez itt a kérdés című műsora vendége volt.
Forrás: m5, Ez itt a kérdés
2023.11.27
Titkosszolgálatok fedett tevékenységei a szocializmusban
A titkosszol­gálatok egészen a rendszerváltoztatásig kitartottak a szocializmus mellett, még 1989-ben is képesek voltak államellenes össze­esküvést kreálni egy röplap miatt. De hogyan működtek a titkosszolgálatok a szocializmusban? A mai M5 Históriában erről is nyilatkozott Pap Péter István, levéltárunk tudományos kutatója.
Forrás: m5, História
2023.11.04
Hontalan hazafiak – emigráns magyarok a hidegháborús hírszerzésben
A Kádár-korszak visszatérő propaganda-eleme volt, hogy a „népi demokrácia” ellen „hazaáruló” magyar emigránsokkal kiegészült külföldi fegyveres csapatok áskálódnak. Jobst Ágnes történész utánajárt, hogy volt-e ennek bármi valóságalapja, vagy csak kitalálta a pártállam, hogy egyfajta korabeli Soros-Brüsszel összeesküvésként riogathassa vele a népet.
Forrás: atlatszo.hu
2023.10.19
Agyonverték vagy lelőtték a párttitkárt?
1956. december 10-én a Pest megyei Gyón községben meggyilkolták a korábbi dabasi járási párttitkárt, Biksza Miklóst. A Tangó és Kes mai adásában Takács Tibor történész-levéltárossal – aki A párttitkár halott – egy 1956-os gyilkosság története címmel könyvet is írt az esetről – egyebek mellett azt elemezzük, mennyivel nehezebb egy bűntény felderítése, amennyiben politikai indokok és elvárások is állnak az ügy hátterében, illetve mennyiben hasonlít egy történész munkája egy Kádár-kori nyomozó tevékenységéhez.
Forrás: 24.hu
2023.08.13
Már online is kikérhetik a kutatók az ügynöki jelentéseket az Állambiztonsági Levéltárból
Felgyorsulhat az 1945 utáni titkos ügynöki jelentések feldolgozása, az Állambiztonsági Levéltárnál mától a kutatók már online, akár a világ másik végéről kikérhetik és megkaphatják a jelentéseket és más dokumentumokat.
Forrás: RTL, Híradó
2023.07.17
Hazaárulás másképp: magyar sorstalanok
Gervai András 18 ember történetét mutatja be nemrég megjelent kötetében különböző források alapján. Egyfelől folytatta több évtizedes történészi kutatómunkáját, elsősorban az állambiztonsági szolgálatok szocalizmusbéli iratainak feldolgozásával, de újságíróként és szerkesztőként utánament minden másnak: (ön)életrajzoknak, akár szépirodalmi műveknek, folyóirat- és újságcikkeknek is.
Forrás: atlatszo.hu
2023.05.26
Száz év magányosság – Henry Kissinger köszöntése
Holnap ünnepli 100. születésnapját Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter. Lapunknak küldött írásában Krajcsír Lukács történész, a nemzetközi kapcsolatok elemzője, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának tudományos munkatársa ered a Kissinger-rejtély nyomába.
Forrás: Válasz Online
2023.05.26
... 3 4 5 6 7 ...