Hírek

2004. december 8. Ügynöklisták kezelése: európai körkép

Magyarországon az 1994. évi XXIII. törvény alapján 1997. szeptember 1-jén nyílt meg a Történeti Hivatal irattára, ahol mindenki megtudhatja, hogy vezettek-e róla nyilvántartást, illetve megfigyelés alatt tartották-e az állambiztonsági szolgálatok a pártállam idején. Az intézmény jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára néven működik. Összeállítás - a teljesség igénye nélkül - néhány volt szocialista ország rendszerváltás előtti kommunista titkosszolgálati anyagainak kezeléséről és jogi szabályozásáról.

2004. november 25. Az állambiztonsági levéltár a rá vonatkozó törvény módosítása érdekében a parlamenthez fordul

Az állambiztonsági levéltár rövidesen eljuttatja a rá vonatkozó törvény módosítását célzó észrevételeit az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának - mondta Kutrucz Katalin főigazgató-helyettes az MTI-nek csütörtökön.

2004. június 30. Erősödik az állambiztonsági levéltár szakmaisága

Erősödik az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának szakmaisága, közelít afelé, hogy levéltári feladatokat ellátó tudományos intézménnyé váljon - mondta az Magyar Országos Levéltár főigazgatója szerdán Budapesten.

2004. május 4. Módosításra szorul az állambiztonsági levéltárról szóló törvény

Módosításra szorul az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának létrehozásáról szóló törvény - mondta Gyarmati György, a levéltár főigazgatója az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága előtt kedden.

2004. február 24. A történeti levéltár főigazgatója szakembert szeretne a főigazgató-helyettesi poszton

Az Állambiztonsági Történeti Levéltárat ki kell vezetni a politikai viták köréből, a főigazgató-helyettesi posztra szakembert kell állítani - közölte az intézmény főigazgatója kedden, Budapesten.

2004. február 24. A történeti levéltár feldolgozta az örökölt restanciát

A történeti levéltár tetemes restanciát örökölt elődjétől, a történeti hivataltól, ennek feldolgozását sikeresen hajtotta végre 2003 áprilisi megalakulása óta - mondta a levéltár főigazgatója kedden, Budapesten.

... 22 23 24 25