Hírek

2005. március 4. A III/III-as állomány tisztjeinek listája a hvg.hu-n

A Heti Világgazdaság internetes oldalán (hvg.hu) pénteken közölte a Belügyminisztérium III/III-as főcsoportfőnöksége 1989-es tiszti állományának névsorát és rangfokozatait. Burány Sándor (MSZP) közölte: sajnálja, hogy a múlt tisztázása listák versenyévé vált, és arra kéri a levéltár munkatársait soron kívül tegyék lehetővé a listákon hírbe hozott emberek számára múltjuk tisztázást.

2005. február 28. "Ügynöklista" - a Történeti Levéltár nem őriz listákat

A Történeti Levéltár és jogelődje nem őrzött és nem őriz listákat.

2004. december 8. Ügynöklisták kezelése: európai körkép

Magyarországon az 1994. évi XXIII. törvény alapján 1997. szeptember 1-jén nyílt meg a Történeti Hivatal irattára, ahol mindenki megtudhatja, hogy vezettek-e róla nyilvántartást, illetve megfigyelés alatt tartották-e az állambiztonsági szolgálatok a pártállam idején. Az intézmény jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára néven működik. Összeállítás - a teljesség igénye nélkül - néhány volt szocialista ország rendszerváltás előtti kommunista titkosszolgálati anyagainak kezeléséről és jogi szabályozásáról.

2004. november 25. Az állambiztonsági levéltár a rá vonatkozó törvény módosítása érdekében a parlamenthez fordul

Az állambiztonsági levéltár rövidesen eljuttatja a rá vonatkozó törvény módosítását célzó észrevételeit az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának - mondta Kutrucz Katalin főigazgató-helyettes az MTI-nek csütörtökön.

2004. június 30. Erősödik az állambiztonsági levéltár szakmaisága

Erősödik az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának szakmaisága, közelít afelé, hogy levéltári feladatokat ellátó tudományos intézménnyé váljon - mondta az Magyar Országos Levéltár főigazgatója szerdán Budapesten.

2004. május 4. Módosításra szorul az állambiztonsági levéltárról szóló törvény

Módosításra szorul az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának létrehozásáról szóló törvény - mondta Gyarmati György, a levéltár főigazgatója az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága előtt kedden.

... 22 23 24 25