Hírek

2006. május 29. Élünk Okt. 23. - kiállítás a történeti levéltárban

Az 1956-os forradalomhoz kapcsolódó fényképekből és dokumentumokból nyílt kiállítás az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában hétfőn Budapesten.

2006. május 2. Tudományos konferencia 1956-ról: egy Antall Józsefről jelentéseket író ügynök pályaképét is vázolták

Az 1956-os forradalom előzményeiről és következményeiről volt szó kedden Budapesten egy tudományos konferencián, amelynek egyik előadója, az '56-os Intézet főigazgatója megrajzolta egy diákforradalmárból hálózati emberré, Antall Józsefről is jelentéseket író ügynökké vált "vizsgált személy" pályaképét is.

2005. március 7. Az összes ügynökirat 60 év alatt kerülhet az internetre

A jelenlegi munkafeltételek mellett 60 év kell ahhoz, hogy az összes ügynökirat az internetre kerüljön - mondta az informatikai miniszter Budapesten hétfőn.

2005. március 4. A III/III-as állomány tisztjeinek listája a hvg.hu-n

A Heti Világgazdaság internetes oldalán (hvg.hu) pénteken közölte a Belügyminisztérium III/III-as főcsoportfőnöksége 1989-es tiszti állományának névsorát és rangfokozatait. Burány Sándor (MSZP) közölte: sajnálja, hogy a múlt tisztázása listák versenyévé vált, és arra kéri a levéltár munkatársait soron kívül tegyék lehetővé a listákon hírbe hozott emberek számára múltjuk tisztázást.

2005. február 28. "Ügynöklista" - a Történeti Levéltár nem őriz listákat

A Történeti Levéltár és jogelődje nem őrzött és nem őriz listákat.

2004. december 8. Ügynöklisták kezelése: európai körkép

Magyarországon az 1994. évi XXIII. törvény alapján 1997. szeptember 1-jén nyílt meg a Történeti Hivatal irattára, ahol mindenki megtudhatja, hogy vezettek-e róla nyilvántartást, illetve megfigyelés alatt tartották-e az állambiztonsági szolgálatok a pártállam idején. Az intézmény jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára néven működik. Összeállítás - a teljesség igénye nélkül - néhány volt szocialista ország rendszerváltás előtti kommunista titkosszolgálati anyagainak kezeléséről és jogi szabályozásáról.

... 23 24 25 26 27