Hírek

Keresett kifejezés:   allambiztonsag (összes találat: 136) Keresés törlése

2004. november 25. Az állambiztonsági levéltár a rá vonatkozó törvény módosítása érdekében a parlamenthez fordul

Az állambiztonsági levéltár rövidesen eljuttatja a rá vonatkozó törvény módosítását célzó észrevételeit az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának - mondta Kutrucz Katalin főigazgató-helyettes az MTI-nek csütörtökön.

2004. december 8. Ügynöklisták kezelése: európai körkép

Magyarországon az 1994. évi XXIII. törvény alapján 1997. szeptember 1-jén nyílt meg a Történeti Hivatal irattára, ahol mindenki megtudhatja, hogy vezettek-e róla nyilvántartást, illetve megfigyelés alatt tartották-e az állambiztonsági szolgálatok a pártállam idején. Az intézmény jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára néven működik. Összeállítás - a teljesség igénye nélkül - néhány volt szocialista ország rendszerváltás előtti kommunista titkosszolgálati anyagainak kezeléséről és jogi szabályozásáról.

2013. május 28. A tartótiszt: Varga Ágota filmjében először szólal meg egy, a megfigyeléseket irányító tiszt

A nyilvánosság előtt első alkalommal beszélt munkájáról a rendszerváltás óta egy, a korabeli megfogalmazás szerint az "egyházi reakció elhárítását" végző operatív tiszt egy filmben. Varga Ágota A tartótiszt című dokumentumfilmjének kedd este tartották a díszbemutatóját az Uránia Nemzeti Filmszínházban, telt ház előtt.

2013. október 17. Bemutatták a Korunk című folyóirat Kádár-korszakkal foglalkozó számát

A Kádár-korszakkal foglalkozik a Korunk című kolozsvári folyóirat új száma, amelyet csütörtökön mutattak be Budapesten, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában.

2011. április 4. Mintegy másfél millió oldalnyi állambiztonsági iratot mentettek meg az enyészettől

Mintegy másfél millió oldalnyi, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában őrzött iratot mentettek meg az enyészettől csaknem egy év alatt egy speciális technológia segítségével - közölte Cseh Gergő Bendegúz, a levéltár főosztályvezető-helyettese hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

2012. június 14. Cseh Gergő Bendegúz: sehol sincs lezárva az állambiztonsági múlt

Sehol sincs "megoldva", vagyis lezárva az állambiztonsági múlt a volt szocialista országokban - mondta csütörtöki előadásában Cseh Gergő Bendegúz; a történeti levéltár munkatársa a magyarral együtt hét intézmény működését bemutatva cáfolta azokat a bírálatokat, amelyek szerint már szinte mindenhol előrébb járnak ezeknek az adatoknak a nyilvánosságra hozatalával, illetve a kutathatóságával.

... 9 10 11 12 13 ...