Hírek

Keresett kifejezés:   kiallitas (összes találat: 26) Keresés törlése

2023. október 27. Berlinben tanácskoztak a titkosrendőrségi iratokat őrző kelet-európai levéltárak

A Titkosrendőrségi Iratok Kezeléséért Felelős Állami Hatóságok Európai Hálózatának (röviden: Network) szokásos éves összejövetelét október 16-18. között, a Bundesarchiv szervezésében Berlinben tartották. A „15 years of European Network – New Tasks, new strategies” című tanácskozáson levéltárunkat Cseh Gergő Bendegúz főigazgató és Papp István, a Tudományos Főosztály vezetője képviselték.

2023. szeptember 20. Kiállítással emlékezünk jövőre Cziffra György és az állambiztonság kapcsolatára

Mit rejt a Cziffra-dosszié? címmel 2024. február 14-én nyílik kiállítás Levéltárunkban azokból a dokumentumokból, amelyeket a zongoraművészről az állambiztonság tartott nyilván.

2023. szeptember 18. Több száz látogató a Kulturális Örökség Napjain

Több, mint négyszáz látogatót fogadtunk két nap alatt Levéltárunkban a Kulturális Örökség Napjai hétvégéjén. Az érdeklődők megismerhették épületünk történetét, raktársétán fedezhették fel az itt őrzött iratokat és akár kipróbálhatták a könyvtárunkban berendezett szabadulószobát is.

2023. szeptember 18. Nem búcsúzunk Recsktől

Bár a recski látogatóközpont megépítése a jelenlegi gazdasági helyzetben távoli álomnak tűnik csak, mindent meg fogunk tenni, hogy a helyszín továbbra is a nemzeti emlékezet méltó része maradhasson – mondta el levéltárunk főigazgatója, Cseh Gergő Bendegúz szeptember 11-én, az egykori kényszermunkatábor 70 évvel ezelőtti bezárása alkalmából tartott megemlékezésen.

2023. március 7. Szabadegyetemmel és filmklubbal is várunk idén tavasszal

2023 tavaszán is folytatódnak az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának programjai: az ingyenes Szabó Zoltán Történeti Szabadegyetem előadásai a keleti blokk 1945 és 1956 közötti történetével ismertetnek meg, míg a Bevetítés - Gyarmathy Lívia filmklub a Kádár-korszakot és az állambiztonságot bemutató filmekkel és beszélgetésekkel vár majd.

2022. augusztus 1. Szakmai beszámoló az 1971 Egy tipikus kádári év? című konferenciáról és az előadásokat tartalmazó tanulmánykötetről

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára 2021. november 10-én adott helyet az 1971 Egy tipikus kádári év? című konferenciának az intézmény dísztermében. Az eseményen népes hallgatóság vett részt, becsléseink szerint folyamatosan 40 fő követte az elhangzottakat.

1 2 3 ...