Hírek

Keresett kifejezés:   romania (összes találat: 10) Keresés törlése

2015. október 8. Levéltári tanácskozás Közép-Európa második világháború utáni szovjetizálásáról és a nagyhatalmak szerepéről

Közép-Európa második világháború utáni szovjetizálásának stádiumairól és a győztes nagyhatalmak ebben játszott történelmi szerepéről tartott előadást Cseh Gergő Bendegúz, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁBTL) munkatársa a levéltár előadás-sorozatának keretében, Budapesten csütörtökön.

2008. szeptember 10. Bemutatták a Nagy Imre-per DVD-hangfelvételét

Bemutatták a Nagy Imre-per DVD-n megjelent hangfelvételét és szó szerinti leiratát szerdán Budapesten.

2012. június 14. Cseh Gergő Bendegúz: sehol sincs lezárva az állambiztonsági múlt

Sehol sincs "megoldva", vagyis lezárva az állambiztonsági múlt a volt szocialista országokban - mondta csütörtöki előadásában Cseh Gergő Bendegúz; a történeti levéltár munkatársa a magyarral együtt hét intézmény működését bemutatva cáfolta azokat a bírálatokat, amelyek szerint már szinte mindenhol előrébb járnak ezeknek az adatoknak a nyilvánosságra hozatalával, illetve a kutathatóságával.

2017. december 13. Nemzetközi workshop a Történeti Levéltárban

Levéltárunk 2017. december 7-én egy nemzetközi műhelykonferencián látta vendégül a kommunista rendszerek titkosszolgálati iratanyagait őrző európai intézmények hálózatának (The European Network of Official Authorities in Charge of the Secret Police Files) munkatársait.

2018. június 15. Elindult a Tüntetések, demonstrációk 1988-1989 oldal

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára és a Történelemtanárok Egylete a rendszerváltást megelőző, 1988-as tömegtüntetésekre emlékezve virtuális kiállítást tett közzé a bős-nagymarosi vízerőmű megépítése elleni tiltakozásról, valamint a Nagy Imre miniszterelnök kivégzésének évfordulóján tartott ellenzéki rendezvényekről, és az ezeket kísérő állambiztonsági akciókról.

2016. június 2. Honukban otthontalanok - Beszámoló a konferenciáról

Beszámoló az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára "Honukban otthontalanok" című, a budapesti kitelepítések 65. évfordulója alkalmából rendezett emlékkonferenciájáról.

1 2