Hírek

Keresett kifejezés:   szovjetunio (összes találat: 13) Keresés törlése

2012. március 12. Ügynökkérdéssel és a pártállami rendszerrel foglalkozó könyveket mutattak be az ÁBTL-ben

Ügynökkérdéssel és a pártállami rendszerrel foglalkozó könyveket mutattak be hétfőn az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában (ÁBTL) Budapesten. A kötetek egyebek mellett az egypártrendszer állambiztonsága feltárásának jelenlegi helyzetéről, a jezsuita rend 1945 és 1965 közötti történetéről és a nyolcvanas évek közéleti fotótémáiról szólnak.

2011. november 14. Megjelent Gyarmati György Rákosi-rendszerről szóló könyve

Megjelent Gyarmati Györgynek, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) főigazgatójának A Rákosi-korszak című könyve, amelyet Romsics Ignác akadémikus mutatott be hétfőn Budapesten.

2012. június 14. Cseh Gergő Bendegúz: sehol sincs lezárva az állambiztonsági múlt

Sehol sincs "megoldva", vagyis lezárva az állambiztonsági múlt a volt szocialista országokban - mondta csütörtöki előadásában Cseh Gergő Bendegúz; a történeti levéltár munkatársa a magyarral együtt hét intézmény működését bemutatva cáfolta azokat a bírálatokat, amelyek szerint már szinte mindenhol előrébb járnak ezeknek az adatoknak a nyilvánosságra hozatalával, illetve a kutathatóságával.

2020. február 21. A kommunizmus csaknem 1200 áldozatának életrajza lett elérhető

A kommunizmus áldozatainak emléknapjához közeledve a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) szinte teljessé tette a Nemzeti Gyászpark adatbázisát, így elérhető annak a csaknem 1200 embernek az életrajza, akiket a kommunizmus áldozataként kivégeztek és a Rákoskeresztúri új köztemető három parcellájában (298, 300, 301) temettek el.

2016. május 5. Tragikus korszakok a legújabb Betekintőben

A Betekintő aktuális száma ismét egy tragikus időszak elemzésével indul. Gellért Ádám Ungváry Krisztián: Magyar megszálló csapatok a Szovjetunióban, 1941–1944 című könyvét mutatja be.

2024. június 18. Magyarok a csillagok közé vezető úton

A mindent átható propagandáról, az elfeledett űrhajósok örökségéről és az állambiztonság örökké figyelő szeméről hallhattak előadásokat az érdeklődők Levéltárunk szakmai kamarakonferenciáján, június 11-én, Budapesten.

1 2 3