Hírek

Keresett kifejezés:   tudomany (összes találat: 71) Keresés törlése

2022. május 17. Thaiföldi levéltáros és könyvtáros delegáció látogatása az ÁBTL-ben

Az Erasmus program keretében az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tartózkodó, a thaiföldi Sukhothai Thammathirat Open University-ről és a Chiangmai Rajabhat University-ről érkező delegáció látogatott a Történeti Levéltárba.

2022. május 3. Az ÁBTL lett az Év Levéltára

A Magyar Levéltárosok Egyesülete 2021-ben az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának ítélte az Év Levéltára díjat.

2015. október 1. Közlemény a mágnesszalagok feldolgozásáról

A NEB és az ÁBTL megkezdte az állambiztonsági szolgálatok mágnesszalagokon lévő adatainak tudományos feltárását.

2015. október 8. Levéltári tanácskozás Közép-Európa második világháború utáni szovjetizálásáról és a nagyhatalmak szerepéről

Közép-Európa második világháború utáni szovjetizálásának stádiumairól és a győztes nagyhatalmak ebben játszott történelmi szerepéről tartott előadást Cseh Gergő Bendegúz, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁBTL) munkatársa a levéltár előadás-sorozatának keretében, Budapesten csütörtökön.

2015. október 4. NEB: a mágnesszalagok nem az ügynöklistát tartalmazzák

A mágnesszalagok nem a pártállami diktatúra ügynökeinek teljes listáját tartalmazzák, ezektől önmagukban nem várható az állambiztonsági múlt teljes körű feltárása - mondta Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) elnöke az MTI-nek azzal kapcsolatban, hogy megkezdték az 1970-es és 1980-as évekbeli titkosszolgálati adatbázisok kutatását.

2012. október 9. Gyarmati György: negyedmillió ügynök lehetett a pártállami rendszerben

Negyedmillióra becsülhető a pártállami rendszerben Magyarországon ügynökként tevékenykedők száma, eddig mintegy négyezer azonosítását segítette elő az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL), és négyszáz körülvan azok száma, akiknek a neve a széles nyilvánosság elé került - mondta Gyarmati György, a történeti levéltár főigazgatója kedden Budapesten.

1 2 3 4 5 ...