Hírek

Keresett kifejezés:   ugynok (összes találat: 30) Keresés törlése

2017. április 7. Diákok a Történeti Levéltárban

2017. április 7-én az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium 12. c. osztályának tanulói látogatták meg a Történeti Levéltárat.

2016. június 2. Honukban otthontalanok - Beszámoló a konferenciáról

Beszámoló az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára "Honukban otthontalanok" című, a budapesti kitelepítések 65. évfordulója alkalmából rendezett emlékkonferenciájáról.

2016. május 26. Beszámoló Slachta Krisztina és Bánkuti Gábor könyvének bemutatójáról

Kettős könyvbemutatót tartottak a levéltárban 2016. május 23-án. Gyarmati György, az ÁBTL főigazgatója bevezető szavai után Stefano Bottoni, az MTA BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa beszélt levéltárunk történészének, Slachta Krisztinának a Megfigyelt szabadság. A keletnémet és a magyar állambiztonsági szervek együttműködése a Kádár-kori Magyarországon, 1956-1990 című könyvéről. Ezt követően Gyarmati György olvasta fel esszé igényességével megfohgalmazott ismertetését Bánkuti Gábor: A romániai jezsuiták a 20. században című könyvéről.

2016. február 5. Koncepciós perek és tömeggyilkosság az új Betekintőben

A Betekintő aktuális száma egy rendkívül megrázó, tragikus esemény felelevenítésével kezdődik. Gellért Ádám és Gellért János tanulmánya a Kamenyec-Podolszkijban és környékén történt tömeggyilkosság három napjának eseményeit mutatja be.

2016. május 5. Tragikus korszakok a legújabb Betekintőben

A Betekintő aktuális száma ismét egy tragikus időszak elemzésével indul. Gellért Ádám Ungváry Krisztián: Magyar megszálló csapatok a Szovjetunióban, 1941–1944 című könyvét mutatja be.

2016. augusztus 1. Partizánvadászat és kereszténydemokrácia az új Betekintőben

1942. június 24-én est 10 óra körül a magyar királyi 54. honvéd gyalogezred III. zászlóaljának 8. százada és más, hozzájuk csatlakozó katonai egységek „partizánvadász gyakorlatot” hajtottak végre Munkács zsidó negyedében. A legénységi állomány elözönlötte a város zsidó negyedét, ahol körülbelül fél órán keresztül törtek-zúztak, megverték és megalázták az útjukba kerülő zsidókat, és kisebb-nagyobb értéktárgyakat, valamint készpénzt tulajdonítottak el. A fennmaradt korabeli vizsgálati iratok alapján a Gellért Ádám–Gellért János szerzőpáros nemcsak megismerteti az olvasót az események pontos lefolyásával, de azt is bemutatják, hogy miként igyekezett két katonatiszt és egy rendőrőrszoba ügyeletese megakadályozni az események zsidóellenes elfajulását.

... 3 4 5