Hírek

Keresett kifejezés:   vasfuggony (összes találat: 5) Keresés törlése

2023. november 6. A hazai zsidóság 1945 utáni emlékezete az új Betekintőben

Egy kegyetlen kerettiszt portréja és zarándokutak Auschwitzba: a Betekintő 2023/3-as, most megjelent lapszáma a második világháború utáni magyarországi zsidóság történetének kevéssé ismert fejezeteit mutatja be.

2023. június 9. Osztrák-magyar levéltári együttműködés

Együttműködési megállapodást írt alá dr. Cseh Gergő Bendegúz, levéltárunk főigazgatója és dr. Barbara Stelzl-Marx, a Ludwig Boltzmann Intézet igazgatója 2023. június 6-án Grazban.

2020. július 22. 70 éve nyílt meg a recski kényszermunkatábor

Hetven évvel ezelőtt, 1950. július 19-én a három tucatnyi „jobboldalinak” bélyegzett őrizetest a Mosonyi utcai Toloncházból (Állambiztonsági Fogház) 13 ÁVH-s fegyőr, valamint a táborparancsnoknak kiszemelt Fóris Béla államvédelmi százados bevagonírozott, és a Mátra keleti zugába, Recskre hurcolt. Azt ígérték, ha felépítenek itt egy tábort és elkészülnek a területet lezáró szögesdrótkerítéssel is, hazaengedik őket.

2016. június 2. Honukban otthontalanok - Beszámoló a konferenciáról

Beszámoló az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára "Honukban otthontalanok" című, a budapesti kitelepítések 65. évfordulója alkalmából rendezett emlékkonferenciájáról.

2016. február 5. Koncepciós perek és tömeggyilkosság az új Betekintőben

A Betekintő aktuális száma egy rendkívül megrázó, tragikus esemény felelevenítésével kezdődik. Gellért Ádám és Gellért János tanulmánya a Kamenyec-Podolszkijban és környékén történt tömeggyilkosság három napjának eseményeit mutatja be.

1