Hírek

Keresett kifejezés:   ellenzek (összes találat: 8) Keresés törlése

2023. május 8. Zenészek a hatalom árnyékában

Egy tematikusan szerkesztett, mellébeszélésekkel teli alkotás mutatja be az 1981-es tatai tanácskozást, ahol az sem volt teljesen világos, hogy mi a résztvevők célja - derült ki a Bevetítés filmklub április rendezvényén, ahol a Sok húron pendülnek című filmről Menyhárt Jenő zenésszel és Takács Tibor történésszel beszélgettünk.

2023. március 8. Először jelent meg angol nyelven a Betekintő

A kommunista szakszolgálatok működésének jobb megismertetésében a levéltár hivatalos folyóirata, a Betekintő is elévülhetetlen érdemeket szerzett. Emiatt döntöttünk úgy, hogy évente egyszer angol számot jelentetünk meg, ennek első példányát adjuk közre a 2022/4. számunkkal. Ezúttal az 1980-as évek ellenzéki mozgalmaihoz kapcsolódó írásokból válogattunk.

2010. február 23. Az ÁBTL főigazgatói kinevezéséről tartott nyilvános meghallgatást az OSA

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) főigazgatói posztjára korábban pályázók közül csak Varga László jelent meg a Nyílt Társadalom Alapítvány (OSA) Archívum budapesti épületében kedden tartott nyilvános meghallgatáson.

2005. március 4. A III/III-as állomány tisztjeinek listája a hvg.hu-n

A Heti Világgazdaság internetes oldalán (hvg.hu) pénteken közölte a Belügyminisztérium III/III-as főcsoportfőnöksége 1989-es tiszti állományának névsorát és rangfokozatait. Burány Sándor (MSZP) közölte: sajnálja, hogy a múlt tisztázása listák versenyévé vált, és arra kéri a levéltár munkatársait soron kívül tegyék lehetővé a listákon hírbe hozott emberek számára múltjuk tisztázást.

2024. március 18. Városismereti séta idézte meg a rendszerváltó tüntetést

Március 14-én, a rendszerváltás 35. évfordulójára emlékezve, tudományos kutatóink kalauzolásával jártuk be a fordulatokban gazdag 1989-es esztendő egyik legfelemelőbb eseménye, a március 15-i ellenzéki tüntetés útvonalát és helyszíneit.

2018. június 15. Elindult a Tüntetések, demonstrációk 1988-1989 oldal

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára és a Történelemtanárok Egylete a rendszerváltást megelőző, 1988-as tömegtüntetésekre emlékezve virtuális kiállítást tett közzé a bős-nagymarosi vízerőmű megépítése elleni tiltakozásról, valamint a Nagy Imre miniszterelnök kivégzésének évfordulóján tartott ellenzéki rendezvényekről, és az ezeket kísérő állambiztonsági akciókról.

1 2