Hírek

Keresett kifejezés:   forraskozles (összes találat: 4) Keresés törlése

2023. március 14. Legyen a Betekintő következő számának szerzője!

A Betekintő 2023/3-as lapszáma a második világháború utáni magyarországi zsidóság történetével foglalkozik.

2023. március 8. Először jelent meg angol nyelven a Betekintő

A kommunista szakszolgálatok működésének jobb megismertetésében a levéltár hivatalos folyóirata, a Betekintő is elévülhetetlen érdemeket szerzett. Emiatt döntöttünk úgy, hogy évente egyszer angol számot jelentetünk meg, ennek első példányát adjuk közre a 2022/4. számunkkal. Ezúttal az 1980-as évek ellenzéki mozgalmaihoz kapcsolódó írásokból válogattunk.

2015. november 23. A vidéki társadalom és a hatalom viszonya az új Betekintőben

A Betekintő aktuális száma a vidéki társadalom és a politikai rendőrség, illetve tágabb értelemben a hatalom kölcsönviszonyát taglalja a mezőgazdaság kollektivizálásának, szocialista átszervezésének tematikáján keresztül. Az írások mindegyikének középpontjában azok a változások – tagosítás, téeszesítés, államosítás – állnak, amelyek a vidéki társadalom, elsősorban a paraszti rétegek hagyományos életformájának, jövőképének és egzisztenciális biztonságának megkérdőjelezését jelentették.

2016. május 5. Tragikus korszakok a legújabb Betekintőben

A Betekintő aktuális száma ismét egy tragikus időszak elemzésével indul. Gellért Ádám Ungváry Krisztián: Magyar megszálló csapatok a Szovjetunióban, 1941–1944 című könyvét mutatja be.

1