Hírek

Keresett kifejezés:   iratok (összes találat: 59) Keresés törlése

2017. június 29. Módosult a 2003. évi III. törvény

Az Országgyűlés 2017. június 15-ei ülésnapján elfogadta az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára létrehozásáról szóló 2003. évi III. törvény és az ehhez kapcsolódó törvények módosításáról rendelkező 2017. évi XCIV. törvényt.

2017. június 22. Közlemény a jogellenesen birtokolt állambiztonsági iratokra vonatkozó új törvényi szabályokról

Az Országgyűlés az 1990 előtt keletkezett állambiztonsági mágnesszalagok levéltári átadása érdekében 2017. június 15-én módosította az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltáráról szóló 2003. évi III. törvényt. A módosítás érinti a törvény azon szakaszát, mely a Levéltár illetékességébe tartozó, de jogellenesen birtokolt iratok átadási kötelezettségéről és azok felhasználhatóságáról szól.

2016. június 2. Honukban otthontalanok - Beszámoló a konferenciáról

Beszámoló az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára "Honukban otthontalanok" című, a budapesti kitelepítések 65. évfordulója alkalmából rendezett emlékkonferenciájáról.

2016. február 8. Levéltárunkban adták át az Év Levéltári Kiadványa díjakat

Négy kategóriában adták át az Év Levéltári Kiadványa díjat január 28-án Budapesten az NKA támogatásával megvalósuló Nyitott Levéltárak 2015 programsorozat zárásaként.

2016. augusztus 1. Partizánvadászat és kereszténydemokrácia az új Betekintőben

1942. június 24-én est 10 óra körül a magyar királyi 54. honvéd gyalogezred III. zászlóaljának 8. százada és más, hozzájuk csatlakozó katonai egységek „partizánvadász gyakorlatot” hajtottak végre Munkács zsidó negyedében. A legénységi állomány elözönlötte a város zsidó negyedét, ahol körülbelül fél órán keresztül törtek-zúztak, megverték és megalázták az útjukba kerülő zsidókat, és kisebb-nagyobb értéktárgyakat, valamint készpénzt tulajdonítottak el. A fennmaradt korabeli vizsgálati iratok alapján a Gellért Ádám–Gellért János szerzőpáros nemcsak megismerteti az olvasót az események pontos lefolyásával, de azt is bemutatják, hogy miként igyekezett két katonatiszt és egy rendőrőrszoba ügyeletese megakadályozni az események zsidóellenes elfajulását.

... 8 9 10