Hírek

Keresett kifejezés:   iratok (összes találat: 59) Keresés törlése

2023. szeptember 18. Több száz látogató a Kulturális Örökség Napjain

Több, mint négyszáz látogatót fogadtunk két nap alatt Levéltárunkban a Kulturális Örökség Napjai hétvégéjén. Az érdeklődők megismerhették épületünk történetét, raktársétán fedezhették fel az itt őrzött iratokat és akár kipróbálhatták a könyvtárunkban berendezett szabadulószobát is.

2023. július 17. Könnyebben kutathatók online Levéltárunk iratai

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára állami szaklevéltárként mindig kiemelt feladatának tekintette – az általa őrzött iratanyag szakszerű kezelése, valamint az információs kárpótlás keretében hozzá forduló állampolgárok kérelmeinek gyors ügyintézése mellett – a tudományos kutatás elősegítését.

2023. március 14. Legyen a Betekintő következő számának szerzője!

A Betekintő 2023/3-as lapszáma a második világháború utáni magyarországi zsidóság történetével foglalkozik.

2023. március 7. Szabadegyetemmel és filmklubbal is várunk idén tavasszal

2023 tavaszán is folytatódnak az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának programjai: az ingyenes Szabó Zoltán Történeti Szabadegyetem előadásai a keleti blokk 1945 és 1956 közötti történetével ismertetnek meg, míg a Bevetítés - Gyarmathy Lívia filmklub a Kádár-korszakot és az állambiztonságot bemutató filmekkel és beszélgetésekkel vár majd.

2022. augusztus 1. Szakmai beszámoló az 1971 Egy tipikus kádári év? című konferenciáról és az előadásokat tartalmazó tanulmánykötetről

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára 2021. november 10-én adott helyet az 1971 Egy tipikus kádári év? című konferenciának az intézmény dísztermében. Az eseményen népes hallgatóság vett részt, becsléseink szerint folyamatosan 40 fő követte az elhangzottakat.

2022. július 1. Titkosszolgálati levéltárak éves találkozója az ÁBTL-ben

A Network (European Network of Official Authorities in Charge of the Secret Police Files; Titkosrendőrségi Iratok Kezeléséért Felelős Állami Hatóságok Európai Hálózata) éves találkozójára 2022. június 29-én és 30-án került sor. A rendezvény házigazdája a szervezet soros elnöki posztját az elmúlt időszakban betöltő ÁBTL volt. Az esemény résztvevői az ÁBTL mellett az albán, a bolgár, a német, a lengyel, az észt, a szlovák és a román partnerintézmények voltak. A konferenciához online csatlakozott a szlovén, a lett, a litván és az ukrán partnerintézmény is.

1 2 3 4 ...