Hírek

Keresett kifejezés:   irodalom (összes találat: 12) Keresés törlése

2008. szeptember 11. Átadta jelentését Szilvásy Györgynek a Kenedi-bizottság

Átadta jelentését az állambiztonsági iratok átadását vizsgáló Kenedi-bizottság Szilvásy Györgynek, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszternek - tájékoztatta a tárca nélküli miniszter és a bizottság elnöke közös közleményben csütörtök délután az MTI-t.

2024. április 22. Történetírás és fikciós múlt az új Betekintőben

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára 2023. május 23-án kerekasztal-beszélgetést és műhelykonferenciát rendezett a Metahistory megjelenésének 50 éves jubileuma alkalmából. A Betekintő legújabb, 2024/1. száma az ott elhangzott előadásokat mutatja be.

2016. június 3. Megjelent a Népiblog

Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főigazgatója megnyitó szavai után Romsics Ignác történész, akadémikus bevezető előadásával kezdődött a NÉPIBLOG című könyv bemutatója 2016. június 2-án a Történeti Levéltárban.

2016. május 26. Beszámoló Slachta Krisztina és Bánkuti Gábor könyvének bemutatójáról

Kettős könyvbemutatót tartottak a levéltárban 2016. május 23-án. Gyarmati György, az ÁBTL főigazgatója bevezető szavai után Stefano Bottoni, az MTA BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa beszélt levéltárunk történészének, Slachta Krisztinának a Megfigyelt szabadság. A keletnémet és a magyar állambiztonsági szervek együttműködése a Kádár-kori Magyarországon, 1956-1990 című könyvéről. Ezt követően Gyarmati György olvasta fel esszé igényességével megfohgalmazott ismertetését Bánkuti Gábor: A romániai jezsuiták a 20. században című könyvéről.

2016. május 5. Tragikus korszakok a legújabb Betekintőben

A Betekintő aktuális száma ismét egy tragikus időszak elemzésével indul. Gellért Ádám Ungváry Krisztián: Magyar megszálló csapatok a Szovjetunióban, 1941–1944 című könyvét mutatja be.

2024. július 15. Nemzetvédelemtől a sikertelen kiugrásig az új Betekintőben

A Horthy-korszakban sokat használt „nemzetvédelem” fogalma és a kiugrási kísérletben a "megbízható" munkásság felfegyverzésére szánt kísérletek mellett az egyik legnevesebb magyar iparművész karrierjének egy korábban figyelmen kívül hagyott időszakát is bemutatja a Betekintő legújabb, 2024/2. száma.

1 2