Hírek

Keresett kifejezés:   konnyuzene (összes találat: 5) Keresés törlése

2023. október 27. Berlinben tanácskoztak a titkosrendőrségi iratokat őrző kelet-európai levéltárak

A Titkosrendőrségi Iratok Kezeléséért Felelős Állami Hatóságok Európai Hálózatának (röviden: Network) szokásos éves összejövetelét október 16-18. között, a Bundesarchiv szervezésében Berlinben tartották. A „15 years of European Network – New Tasks, new strategies” című tanácskozáson levéltárunkat Cseh Gergő Bendegúz főigazgató és Papp István, a Tudományos Főosztály vezetője képviselték.

2023. május 8. Zenészek a hatalom árnyékában

Egy tematikusan szerkesztett, mellébeszélésekkel teli alkotás mutatja be az 1981-es tatai tanácskozást, ahol az sem volt teljesen világos, hogy mi a résztvevők célja - derült ki a Bevetítés filmklub április rendezvényén, ahol a Sok húron pendülnek című filmről Menyhárt Jenő zenésszel és Takács Tibor történésszel beszélgettünk.

2022. július 1. Titkosszolgálati levéltárak éves találkozója az ÁBTL-ben

A Network (European Network of Official Authorities in Charge of the Secret Police Files; Titkosrendőrségi Iratok Kezeléséért Felelős Állami Hatóságok Európai Hálózata) éves találkozójára 2022. június 29-én és 30-án került sor. A rendezvény házigazdája a szervezet soros elnöki posztját az elmúlt időszakban betöltő ÁBTL volt. Az esemény résztvevői az ÁBTL mellett az albán, a bolgár, a német, a lengyel, az észt, a szlovák és a román partnerintézmények voltak. A konferenciához online csatlakozott a szlovén, a lett, a litván és az ukrán partnerintézmény is.

2024. május 13. Támadnak az ügynökatkák?

Járjunk levéltárba, olvassunk könyveket és tudjunk meg minél többet a múltunkról – talán ezekkel lehetne legjobban összefoglalni Takács Tibor Ügynökök, informátorok jelentések című könyvének bemutatóját, amelyet május 7-én este tartottunk Levéltárunkban.

2024. május 30. Popular music in the Soviet Bloc - Call for Papers

The English-language thematic issue 2024/4 of Betekintő focuses on popular music in the Central and Eastern European countries in the Soviet Union’s sphere of influence during the Cold War (1945–1989). The document calls for case studies, studies, and theoretical essays written from a state security perspective.

1