Hírek

Keresett kifejezés:   leveltar (összes találat: 136) Keresés törlése

2023. május 10. Levéltárunkban járt az EU Történeti Levéltárának igazgatója

Május 9-én levéltárunkba látogatott az Európai Unió Történeti Levéltárának igazgatója, Dieter Schlenker, akit a Habsburg Ottó Alapítvány munkatársai, Fejérdy Gergely és Kocsev Bence kísértek el.

2023. május 4. Határokon innen és túl - megjelent a Betekintő legújabb száma

Magyar anarchisták, kárpátaljai reformátusok és egy 1945-ös merénylet részletei: megjelent a Betekintő, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára negyedéves tudományos folyóiratának idei első száma.

2023. április 4. A túszdráma, aminek csak áldozatai voltak

Bár az 1973-ban Balassagyarmaton történtek nem feltétlen hitelesen jelennek meg a Túsztörténet című filmben, és a hatóságok is mindent megtettek, hogy kezeljék a helyzetet, a drámai öt nap több évtizedes traumát okozott mindenki számára – derült ki az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára Bevetítés filmklubjának legújabb kerekasztal beszélgetésén.

2023. március 8. Először jelent meg angol nyelven a Betekintő

A kommunista szakszolgálatok működésének jobb megismertetésében a levéltár hivatalos folyóirata, a Betekintő is elévülhetetlen érdemeket szerzett. Emiatt döntöttünk úgy, hogy évente egyszer angol számot jelentetünk meg, ennek első példányát adjuk közre a 2022/4. számunkkal. Ezúttal az 1980-as évek ellenzéki mozgalmaihoz kapcsolódó írásokból válogattunk.

2023. március 7. Szabadegyetemmel és filmklubbal is várunk idén tavasszal

2023 tavaszán is folytatódnak az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának programjai: az ingyenes Szabó Zoltán Történeti Szabadegyetem előadásai a keleti blokk 1945 és 1956 közötti történetével ismertetnek meg, míg a Bevetítés - Gyarmathy Lívia filmklub a Kádár-korszakot és az állambiztonságot bemutató filmekkel és beszélgetésekkel vár majd.

2023. január 20. Szemelvénygyűjtemény a 20. századi magyar titkosszolgálatokról

2022. december 2-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetbiztonsági Intézete és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára szervezésében került sor „A XX. századi magyar titkosszolgálatok – Szemelvények a korszak titkosszolgálatainak működéséből” című online tudományos konferenciára.

1 2 3 4 5 ...