Hírek

Keresett kifejezés:   jelentes (összes találat: 24) Keresés törlése

2024. április 3. Miért nem nyilvánosak az ügynökakták?

Takács Tibor legújabb, a Jaffa Kiadó és az ÁBTL gondozásában megjelent könyve részben a „nem”-ről és a „nyilvános”-ról, részben az „ügynökökről”, azaz az állambiztonsági hálózatról, részben pedig az „aktákról”, azaz az állambiztonsági iratokról szól. Legfőképpen persze utóbbi kettőről: az ügynökhálózat szervezéséről, felépítéséről és működéséről, illetve arról, hogy mi tudható meg mindezekről a fennmaradt iratokból.

2024. május 13. Támadnak az ügynökatkák?

Járjunk levéltárba, olvassunk könyveket és tudjunk meg minél többet a múltunkról – talán ezekkel lehetne legjobban összefoglalni Takács Tibor Ügynökök, informátorok jelentések című könyvének bemutatóját, amelyet május 7-én este tartottunk Levéltárunkban.

2016. június 2. Honukban otthontalanok - Beszámoló a konferenciáról

Beszámoló az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára "Honukban otthontalanok" című, a budapesti kitelepítések 65. évfordulója alkalmából rendezett emlékkonferenciájáról.

2015. november 23. A vidéki társadalom és a hatalom viszonya az új Betekintőben

A Betekintő aktuális száma a vidéki társadalom és a politikai rendőrség, illetve tágabb értelemben a hatalom kölcsönviszonyát taglalja a mezőgazdaság kollektivizálásának, szocialista átszervezésének tematikáján keresztül. Az írások mindegyikének középpontjában azok a változások – tagosítás, téeszesítés, államosítás – állnak, amelyek a vidéki társadalom, elsősorban a paraszti rétegek hagyományos életformájának, jövőképének és egzisztenciális biztonságának megkérdőjelezését jelentették.

2016. február 5. Koncepciós perek és tömeggyilkosság az új Betekintőben

A Betekintő aktuális száma egy rendkívül megrázó, tragikus esemény felelevenítésével kezdődik. Gellért Ádám és Gellért János tanulmánya a Kamenyec-Podolszkijban és környékén történt tömeggyilkosság három napjának eseményeit mutatja be.

2016. május 5. Tragikus korszakok a legújabb Betekintőben

A Betekintő aktuális száma ismét egy tragikus időszak elemzésével indul. Gellért Ádám Ungváry Krisztián: Magyar megszálló csapatok a Szovjetunióban, 1941–1944 című könyvét mutatja be.

... 2 3 4