Hírek

Keresett kifejezés:   konferencia (összes találat: 20) Keresés törlése

2022. július 1. Titkosszolgálati levéltárak éves találkozója az ÁBTL-ben

A Network (European Network of Official Authorities in Charge of the Secret Police Files; Titkosrendőrségi Iratok Kezeléséért Felelős Állami Hatóságok Európai Hálózata) éves találkozójára 2022. június 29-én és 30-án került sor. A rendezvény házigazdája a szervezet soros elnöki posztját az elmúlt időszakban betöltő ÁBTL volt. Az esemény résztvevői az ÁBTL mellett az albán, a bolgár, a német, a lengyel, az észt, a szlovák és a román partnerintézmények voltak. A konferenciához online csatlakozott a szlovén, a lett, a litván és az ukrán partnerintézmény is.

2012. október 9. Gyarmati György: negyedmillió ügynök lehetett a pártállami rendszerben

Negyedmillióra becsülhető a pártállami rendszerben Magyarországon ügynökként tevékenykedők száma, eddig mintegy négyezer azonosítását segítette elő az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL), és négyszáz körülvan azok száma, akiknek a neve a széles nyilvánosság elé került - mondta Gyarmati György, a történeti levéltár főigazgatója kedden Budapesten.

2010. május 7. Több későbbi főpap volt ügynök egy levéltáros szerint

Az ügynökügyekben több későbbi főpap volt érintett egy levéltáros szerint: a katolikus egyházon belül 1958-ban ketten, 1968-ban hárman, 1978-ban öten, 1988-ban hatan végeztek állambiztonsági hálózati tevékenységet.

2008. november 28. Gyarmati György: felülreprezentált az értelmiségről szóló ügynöki jelentések kutatása

Az akták közötti számarányánál jóval nagyobb mértékben kutatják a történészek és az érdeklődők az értelmiségről és az egyházakról szóló ügynöki jelentéseket - mondta Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁBTL) főigazgatója Budapesten pénteken.

2006. május 2. Tudományos konferencia 1956-ról: egy Antall Józsefről jelentéseket író ügynök pályaképét is vázolták

Az 1956-os forradalom előzményeiről és következményeiről volt szó kedden Budapesten egy tudományos konferencián, amelynek egyik előadója, az '56-os Intézet főigazgatója megrajzolta egy diákforradalmárból hálózati emberré, Antall Józsefről is jelentéseket író ügynökké vált "vizsgált személy" pályaképét is.

2017. december 13. Nemzetközi workshop a Történeti Levéltárban

Levéltárunk 2017. december 7-én egy nemzetközi műhelykonferencián látta vendégül a kommunista rendszerek titkosszolgálati iratanyagait őrző európai intézmények hálózatának (The European Network of Official Authorities in Charge of the Secret Police Files) munkatársait.

1 2 3 4