Hírek

Keresett kifejezés:   leveltar (összes találat: 136) Keresés törlése

2016. június 2. Honukban otthontalanok - Beszámoló a konferenciáról

Beszámoló az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára "Honukban otthontalanok" című, a budapesti kitelepítések 65. évfordulója alkalmából rendezett emlékkonferenciájáról.

2016. május 26. Beszámoló Slachta Krisztina és Bánkuti Gábor könyvének bemutatójáról

Kettős könyvbemutatót tartottak a levéltárban 2016. május 23-án. Gyarmati György, az ÁBTL főigazgatója bevezető szavai után Stefano Bottoni, az MTA BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa beszélt levéltárunk történészének, Slachta Krisztinának a Megfigyelt szabadság. A keletnémet és a magyar állambiztonsági szervek együttműködése a Kádár-kori Magyarországon, 1956-1990 című könyvéről. Ezt követően Gyarmati György olvasta fel esszé igényességével megfohgalmazott ismertetését Bánkuti Gábor: A romániai jezsuiták a 20. században című könyvéről.

2016. április 26. Csernobil archívum - Csernobil – 30 év után

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára munkatársai, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával eredeti levéltári források révén kívánják felidézni a harminc évvel ezelőtti nukleáris baleset történetét és hazai következményeit.

2016. március 7. Könyvbemutató: A politikai szabadságjogok korszakai Magyarországon 1945-től napjainkig

Kónyáné Dr. Kutrucz Katalin, a Történeti Levéltár főigazgató-helyettesének bevezető szavai után Dr. Horváth Attila, az ELTE Állam és Jogtudományi Karának egyetemi docense ismertette levéltárunk munkatársának, Köbel Szilviának a könyvét.

2016. február 8. Levéltárunkban adták át az Év Levéltári Kiadványa díjakat

Négy kategóriában adták át az Év Levéltári Kiadványa díjat január 28-án Budapesten az NKA támogatásával megvalósuló Nyitott Levéltárak 2015 programsorozat zárásaként.

2015. november 6. Könyvbemutató: Dokumentumok a magyar politikai rendőrség történetéből 2.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára és a L'Harmattan Kiadó közös kiadásában megjelentetett Dokumentumok a magyar politikai rendőrség történetéből 2. Az Államvédelmi Osztály 1946-1948 című forrásközlő könyvét - a Történeti Levéltár aulájában a szép számmal összegyűlt érdeklődő előtt - Ötvös István egyetemi docens, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagja mutatta be.

... 20 21 22 23