Hírek

Keresett kifejezés:   szovjetunio (összes találat: 13) Keresés törlése

2023. szeptember 20. Együttműködési megállapodást kötöttünk a moldovai Nemzeti Levéltári Ügynökséggel

Együttműködési megállapodást kötött az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) és a moldovai Nemzeti Levéltári Ügynökség (Agentiei Nationale a Arhivelor, ANA) dokumentumok egymás rendelkezésére bocsátásáról. A megállapodást Cseh Gergő Bendegúz, az ÁBTL főigazgatója és Igor Casu, az ANA vezetője szerdán írta alá Budapesten.

2023. október 27. 1953: tudományos konferencia a „fordulat évéről”

2023. október 25-én "1953 – Sztálin halott" címmel rendeztünk tudományos konferenciát Levéltárunkban.

2023. május 4. Határokon innen és túl - megjelent a Betekintő legújabb száma

Magyar anarchisták, kárpátaljai reformátusok és egy 1945-ös merénylet részletei: megjelent a Betekintő, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára negyedéves tudományos folyóiratának idei első száma.

2023. március 7. Szabadegyetemmel és filmklubbal is várunk idén tavasszal

2023 tavaszán is folytatódnak az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának programjai: az ingyenes Szabó Zoltán Történeti Szabadegyetem előadásai a keleti blokk 1945 és 1956 közötti történetével ismertetnek meg, míg a Bevetítés - Gyarmathy Lívia filmklub a Kádár-korszakot és az állambiztonságot bemutató filmekkel és beszélgetésekkel vár majd.

2015. október 8. Levéltári tanácskozás Közép-Európa második világháború utáni szovjetizálásáról és a nagyhatalmak szerepéről

Közép-Európa második világháború utáni szovjetizálásának stádiumairól és a győztes nagyhatalmak ebben játszott történelmi szerepéről tartott előadást Cseh Gergő Bendegúz, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁBTL) munkatársa a levéltár előadás-sorozatának keretében, Budapesten csütörtökön.

2013. február 14. ÁBTL-főigazgató: Rákosi 1962-es kihallgatásakor Kádár felelősségét is emlegette

Rákosi Mátyás, a korábbi Magyar Dolgozók Pártja (MDP) bukott főtitkára 1962-es szovjetunióbeli kihallgatásakor Kádár Jánosnak, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) akkori első titkárának felelősségét is emlegette a Rákosi-korszak törvénysértéseivel kapcsolatban - mondta Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁBTL) főigazgatója egy csütörtöki budapesti könyvbemutatón.

1 2 3