DOKUFILMKLUB

DOKUFILMKLUB

Punktérítő – A Közellenség

magyar dokumentumfilm, 50 perc, 2007

2020. január 8. szerda 17 óra

Helyszín: az ÁBTL aulája (Budapest, VI. ker. Eötvös utca 7.)

A 70-es évek végétől az állambiztonsági csápok egy addig ismeretlen társaság, a punkok után tapogatóztak. Idő kellett ennek a merőben új szubkultúrának a megértéséhez, ám az a hatalom számára kezdettől fogva világos volt, hogy egy valóban ellenséges társasággal áll szemben. Aligha csodálható, hogy Erdős Péter popcézár szennyhullámként, a belügy pedig fasiszta huligánokként tekintett a zenekarokra és a rajongókra egyaránt.
  Azonban a veszprémi Közellenség még addig sem jutott el, hogy egy tisztességes zenekar váljék belőle. Pályafutása csak néhány próbára és a híres győrszentiváni koncertre volt elég, mert 1984-ben az együttes tagjait letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A Pol Pot megye punkjai rendezője a CPg-ügy után egy másik korabeli punkper nyomába eredt, és a Közellenség kevésbé ismert történetét igyekezte felderíteni. A filmben a zenekar tagjai évtizedek távlatából idézik vissza az eseményeket és arra is választ kaphatunk, mi a végzete egy köztörvényes és politikai bűncselekményekre felesküdött szubkultúrának.
  A vetítésre és az azt követő beszélgetésre vendégünk Kövessy Róbert filmrendező, akivel Pócs Nándor és Szőnyei Tamás, a Történeti Levéltár munkatársai beszélgetnek majd.

Felhívjuk vendégeink figyelmét, hogy nem tudjuk a terembe beengedni a film vetítésének megkezdése után érkezőket. 
 

Témakörök: 
Esemény