Újra indul az ÁBTL Dokufilmklubja!

Újra indul az ÁBTL Dokufilmklubja!

Megbélyegzetten - 1968 (2019)

2021. szeptember 1. szerda 17 óra
Helyszín: ÁBTL aulája
Budapest, VI. ker. Eötvös utca 7.

Varga Ágota legújabb dokumentumfilmjében Kovács László életútját követhetjük nyomon. László 1968-ban még diákként került szembe a kommunista hatalommal. Oroszlányi kamaszként fellelkesülve a Prágai tavasz lelkületén, barátaival együtt levelet írtak a Szabad Európa Rádiónak, hogy támogatást kérjenek szabadságmozgalmukhoz. A realitásoktól erősen elrugaszkodó üzenet az állambiztonság birtokába jutott és a hatalom nem kamaszos gyermekcsínyként értékelte a történteket. Bírósági eljárás indult ellenük, amelynek során László párttag édesapja szigorú büntetést kért saját fiára. Tíz hónap börtönbüntetésre ítélték. Súlyos börtönélmények után a szabadulás sem hozott megkönnyebbülést. Továbbtanulását ellehetetlenítették, megfigyelés, megaláztatás, és a megbélyegzett emberek magányossága lett az osztályrésze. A kommunista hatalom egy fiatal fiú lelki megtörésére törekedett és egész életét tönkretette. A levéltári dokumentumokra és visszaemlékezésekre épülő film megrázó képet ad a Kádár-rendszer „puha diktatúrájáról”, a társadalom kézbentartásának mechanizmusairól, ahol nem elméleti kérdéseken, hanem egy életút kálváriáján keresztül ismerhetjük meg a diktatúra lelkületét.

A vetítésre, és az azt követő beszélgetésre vendégünk Varga Ágota, a film Balázs Béla-díjas rendezője és Maruszki Balázs forgatókönyvíró.

A járványhelyzetre való tekintettel a rendezvényt az érvényben lévő járványügyi szabályokat betartva, korlátozott létszám mellett tudjuk megtartani. A részvétel regisztrációhoz kötött.

A REGISZTRÁCIÓS LÉTSZÁM BETELT!

A rendezvényre történő regisztrációval Ön tudomásul veszi és elfogadja, hogy az ÁBTL a rendezvénnyel összefüggésben az alábbi személyes adatokat kezeli, tartja nyilván és tárolja Önről: név, email cím és IP cím, ahonnan a regisztrálás történt. Az adatkezelésre – a levéltári törvényen alapuló közművelődési és ismeretterjesztési tevékenység keretében – a rendezvény sikeres lebonyolítása céljából kerül sor. Ezek az adatok a rendezvényt követő három munkanap elteltével törlésre kerülnek, kivéve, ha azokra jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez, illetve védelméhez a továbbiakban is szükség van. A személyes adatok kezelésének további részleteiről és az Ön jogairól a fényképes nyílt rendezvényeinkről szóló Adatkezelési Tájékoztatónkban olvashat, amely elérhető honlapunkon a www.abtl.hu/adatkezeles címen.

Témakörök: 
Esemény